FN Blog / HotelHandicap / Bemutatkozás
Nyomtatás Betűméret
Bemutatkozás 2011-03-31 09:55:37
Egy utazót megtámadtak, megsebesítettek, kiraboltak és otthagytak az út szélén. Később egy pap és egy levita halad el mellette, de egyik sem áll meg segíteni; végül egy szamaritánus áll meg, és (a zsidó és a szamaritánus ellentét ellenére) segít rajta. Amikor végül Jézus megkérdezi, hogy a három ember közül ki volt az utazó felebarátja, a törvénytudó kénytelen elismerni, hogy a rajta segítő embert kell annak tekinteni. Lukács könyve, 10:25-37

A fogyatékkal élő embertársaink problémái és gondjai napjainkban sokkal nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint az elmúlt években. Blogunkkal azt a hiányt szeretnénk pótolni, amely számunkra, az élet különböző területén tevékenykedőknek az oktatásából, sajnálatos módon kimaradt. Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy azt gondoljuk szinte mindent, tudunk róluk. Pedig sajnos nem vagyunk tisztában igényeikkel, jogaikkal és lehetőségeikkel. Napjainkban általában az utca embere, általánosságban, a mozgásukban korlátozott embertársainkra szűkíti, a fogyatékkal élők körét, ami jellemzi ezen a téren fennálló komoly hiányosságainkat is! Magam több évtizedes szállodai tapasztalattal a hátam mögött, kerültem bele ebbe a világba. Szembesültem kívülállóként, a fogyatékkal élők foglakoztatásának árnyoldalaival. Nem terveztem soha, hogy ennek a témának szószólója leszek, csupán csak nem tehettem, hogy tétlenül szemléljem a kiszolgáltatottságukat és nyomorúkat. Számunkra egészséges emberek részére, néha elképzelhetetlenek, hogy gondot jelenthet egy lépcsőn feljutni vagy egy megfelelő mellékhelyiséget találni. Eljutni valahova, mások segítségére utalva élni, és keresni azt a lehetőséget, hogy bebizonyíthassák, lépesek az önálló életre. Nem adományt kérni, hanem lehetőséget arra, hogy képesek értékteremtő munkát végezni. Sokan közülünk olvastak, hallottak azokról a történetekről, hogy egyes „élelmes” vállalkozók hogyan használták ki a kiskapukat, melyek a jog ajtaján véletlenül nyitva maradtak. Hogyan lettek sokan milliárdosok, azokból a támogatásokból, melyből a foglakozatásukat kívánták segíteni. Ugye ismerik a történetet, mikor a vállalkozó, a fogyatékkal, élő munkavállalóival egyik üzemében felvarratta a gombokat, a másik üzemében pedig leszedette! De magam is tapasztaltam hasonlót, mely úgy érzem, megváltoztatta életemet, és segített egy újfajta szemléletmódot megtalálnom. Kedves barátomat kísértem el a foglalkozatóba, aki gyengén- látó lévén nem kapott máshol munkát. Ott láttam, hogy társaikkal gyöngyöket fűzettek fel zsinórokra, melyet ott helyben vágtak szét és kezdték újra. Leültem közéjük, míg várakoztam és beszélgettem sokukkal. Meglepődve tapasztaltam, sokuknak diplomája és nyelvtudása van. Láttam arcukon a fásultságot, és a reménytelenséget. Gondolkoztam, hogyan lehetne ezen segíteni? Mit kellene tenni? Mi tehetünk e többet, mint, hogy adományokkal letudjuk háborgó lelkiismeretünket? Ennek a munkának a segítségével hiszem azt, hogy egy olyan paradigmaváltást tudunk elérni, mely példaértékű lesz. Írásommal szeretném inspirálni kollégáimat, befektetőinket arra, hogy egy vállalkozás lehet társadalomtudatos és nyereséges is. A profizmus és a felelősségvállalás ötvözhető, és igenis érdemes a fogyatékkal élők foglalkoztatásába, szigorúan piaci alapon is befektetni.

Kezdetnek álljon itt az alábbi kis történet:

A vak koldus ült a bank lépcsőjén, kezében egy kis tábla segítsetek, nyomorgok! Sok jólöltözött férfi és nő ment el mellette, nap mint nap, de senki sem, adott neki egy fillért. 

Az egyik reggel arra járt egy újságíró, és meglátta a vak koldust és tábláját. Nézegette,  majd megkérte, adja oda neki egy pillanatra. Miután kezébe vette, ráirt valamit és visszaadta. Eltelt a nap és este megnézte ismét az öregembert, akinek kalapja addigra megtelt pénzzel. A vak koldus megkérdezte tőle, mond el kérlek  mit írtál a táblámra? Az újságíró pedig felolvasta: 

Olyan csodálatos a napfelkelte ezen a tavaszi reggelen, olyan kár, hogy nem láthatom!


Cimkék:
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Welcker Brigi 2011-04-03 07:19:05
Nagyra értékelem a kezdeményezést!
Évek óta nekem is szívügyem a fogyatékkal élők magyarországi helyzetének javítása, felmérése. És furcsa módon 1 éve magam is kerekesszékbe kerültem.
Oldalakat tudnék írni élet tapasztalatokkal, észrevételekkel, javaslatokkal.
Itt csak egy ízelítő:
Úgynevezett akadálymentes járdaszegélyek: gyakran olyan meredekek, hogy sem le, sem feljutni egyedül nem lehet (és ki nem szeretne "önálló" életet élni, és nem mindig segítséget kérni) - ez különben a babakocsit toló anyukákra és gurulós bevásárlókocsit húzó idősekre is gyakran vonatkozik!
Nyilvános rendezvényeken elfelejtik, hogy a kerekesszékes nem használhatja a "sima" mobil WC-t, pedig ha 1 db kerekesszékkel használható mobil WC lenne, ezt adott helyzetben az ép ember is használhatja, csak fordítva nem megy! Kérdéseimre sokszor a válasz: erre nem is gondoltunk! - Hát igen!!!
Tömegközlekedés Budapesten alig megoldható (sem a metró, sem a villamosok (kivétel a 4-6) nem akadálymentesek, a buszok/trolik csak kis része, és csak néha jár. Távolsági busznál a legtávolabbi, ahol kerekesszékkel fel lehet menni, azt hiszem néha Vácig megy, vidéken pedig??? MÁV - csak előzetes bejelentéssel, bizonyos állomásoktól-ig.
A mindenkori kormányok büszkén hirdetik, hogy Magyarország Európában az első, a világban a második volt, aki az ENSZ egyezményt az esélyegyenlőségről aláírta - csak mindent megteszi, hogy ezt az érintettek ne úgy érezzenek! Megalázó bánásmód, semmilyen szemléletváltás! Saját tapasztalatból beszélek, és ismerem más országokban élők lehetőségeit, tapasztalatait is, így tudok mihez viszonyítani.
3. Peterdi Lili 2011-04-02 19:58:40
szerencsem van, mert en egy rehabilitacios munkahelyen dolgozom,ahol a fogyatekosok ugy elhetnek, ahogy a blog szerzoje elkepzeli.Ez a hely israelben van.
2. Peterdi Lili 2011-04-02 19:44:12
hova lett az elozo hozzaszolasom?
1. cseri 2011-03-31 16:16:36
Köszönöm, ezt nagyon jól esett olvasni. Kíváncsian várom a részleteket!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés