FN Blog / HotelHandicap / Nem halat, hanem hálót adnánk a számukra!
Nyomtatás Betűméret
Nem halat, hanem hálót adnánk a számukra! 2011-04-08 13:50:45
Általánosságban hetente 8-10 önéletrajz landol nálam, melyben fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek keresnek munkát. Szinte mindegyik hasonlóan kezdődik, hallottam önökről a sajtóban, szeretnék dolgozni, mert kevés a rokkantnyugdíjam. Vajon miért nem vesznek fel cégek, nagyobb számban megváltozott munkaképességűeket? Vajon miért csak olyan közegben dolgoznának szívesen ahol, hozzájuk hasonlók dolgoznak? Vajon a turizmus lehetne –e kitörési pont? Nézzünk körül kicsit, mi a helyzet a világban:

 

Nem halat, hanem hálót adnánk a számukra!

Általánosságban hetente 8-10 önéletrajz landol nálam, melyben fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek keresnek munkát. Szinte mindegyik hasonlóan kezdődik, hallottam önökről a sajtóban, szeretnék dolgozni, mert kevés a rokkantnyugdíjam. Vajon miért nem vesznek fel cégek, nagyobb számban megváltozott munkaképességűeket? Vajon miért csak olyan közegben dolgoznának szívesen ahol, hozzájuk hasonlók dolgoznak?  Vajon a turizmus lehetne –e kitörési pont? Nézzünk körül kicsit, mi  a helyzet a világban:

Jelenleg a fogyatékkal élő személyek 10% végez munkát, ez az Európai Unió más tagállamaiban 40% körül mozog. Ha a célcsoport közel 30 % sikerülne bevonni, a nyílt munkaerő piaci foglakoztatásba, akkor az kb. 2-3% (!) GDP növekedést eredményezne. Továbbá a turizmus, mely jelentős szereplője nemzetgazdaságunknak komoly szerepet vállalhat, és mintaként is szolgálhatna, a foglakoztatás terén.

Németországban egy Viviane Reding alapjogi EU-biztos által (2010 november 13) ismertetett tanulmány szerint az akadálymentesített eszközöknek köszönhetően a fogyatékkal élők többet utaznak, ami a német idegenforgalom számára 620 millió és 1,9 milliárd euró közötti üzleti forgalombővülést eredményezett. Antonio Tajani iparfejlesztési EU biztos (2010 júliusi) tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a 9,7 millió európainak munkát adó, az EU GDP 5%-át kitevő turizmus fejlesztésében a minőségi szolgáltatásokat emeli ki célként, s ezek közt kiemelte az akadálymentes turizmus fontosságát, mint a gyógyturizmus eszközét arra, hogy e szolgáltatások igénybe vehetőek legyenek a mozgásukban korlátozott és idősebb ügyfelek számára.

Az Egyesült Államokban 2003-as adat szerint az akadálymentes turizmus 27 milliárd dollár volumenű volt, a fogyatékos lakosságra vetítve ez 540 USD/fő/év. (Ennek ötödével számolva a hazai belföldi akadálymentes turisztikai piac 20 Mrd Ft-ra becsülhető, de ennek többszörösét teheti ki a külföldi vendégek által generált - de jelenleg ki nem elégített - igény.)

Európában 50 millió, a világban 600 millió potenciális turista számára lehetnek fontosak az akadálymentes turizmus szolgáltatásai.

Az igények kielégítésének módját egy ausztrál kutatás (Simon Darcy: Setting Research Agenda for Accessible Tourism – 2005) az alábbi fontossági sorrendben sorolja fel a turizmus ipar szempontjából:

- Hiteles információ közlés a turisztikai igények kielégítésére

- Akadálymentes szállítás, szállás, attrakció és desztinációs területek

- Akadálymentességet igénylők piaci szegmentációjának alkalmazása

- Sikeres kommunikáció és speciális igénykezelés

Szóval igenis lehet üzlet, egyfajta Win-Win szituáció, hiszen így munkahelyek jöhetnének létre, amelyekkel létrejöhetne egy új fajta modell. Ez lenne igazán Hungaricum!


Cimkék:
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. fiddler 2011-04-11 17:09:20
Nem csak mozgássérültek a fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek!
Ők sem kapnak munkát, pedig akadály nélkül eljutnának a munkahelyükre!
2. veszprémi 2011-04-11 09:44:10
A minap találkoztam egy mozgássérült 29 éves hölggyel igaz nehezen is tud beszélni de diplomás, KÖZGAZDÁSZ INFORMATIKUS sehol nem kap munkát.
1. Peterdi Lili 2011-04-08 18:37:30
Teljesen igazat adok az ironak.Ha egy allam nem tud gondoskodni |persze nem sertve senkinek sem az onerzetet |a csokkent munkakepesseguekrol.bizony munkat kell adni nekik. Es hogy el tudjon utazni a munkahelyere, valtoztatasokra van szukseg. A kozlekedesi eszkozokre gondolok el-so sorban. Nalunk minden tolokocsis ember konnyeden felszall a leeresztett busz- lepcsokon, es emellett a sofor is segit neki eljutni a szamara fenntartott helyett, ahol meg rogziteni is tudja magat. Persze munkahelyekre utaznak es meltosagteljesen elhetnek. Ez az en hazamban van, israelben.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés