FN Blog / HotelHandicap / Álláskereséséi tippek fogyatékkal élő társ...
Nyomtatás Betűméret
Álláskereséséi tippek fogyatékkal élő társaink részére 2.0 2011-04-16 20:32:59
Hogyan tovább? Mit tegyek, ha elvesztettem állásomat? Milyen szakmát, nyelvet tanuljak? Segítség a teljesség igénye nélkül fogyatékkal élő társainknak!

 Magam is jó párszor, szembesültem a helyzettel, mikor nem pontosan fogalmaztam meg egy elnevezést, vagy rossz jogszabályra hivatkoztam. Sokan voltak, vannak, akik tökéletesen tudják az elnevezéseket, szó szerint idéznek jogszabályokat, de a munkahelyek teremtésében nem jeleskednek! El tudják mondani a fogyatékossági csoportok pontos elnevezését, a hatályos jogszabályokat, de életükben nem dolgoztak együtt ezekkel az emberekkel. Fontos, ha segíteni szeretnénk, meg kell kérdezni, mire lenne szükségűk? Ehhez alázat szükséges és tengernyi türelem! Empátia, és segítő szándék! Ajánlom ezeket a sorokat azoknak, a kiváló HR vezetőknek (Mert vannak ilyenek, és egyre többen!), akik néha bizonytalanok abban, jó irányba haladnak –e?

A megváltozott munkaképességű munkavállaló részére is nagyon fontos, a megfelelő és piacképes szakma, végzettség megszerzése. Sajátos probléma volt, hogy évekig a látássérülteket, csak masszőrnek képezték. Mint tudjuk, a nyílt munkaerőpiacon valójában, nem volt ekkor igény, erre a szakmára. Viszont szükség lenne, nyelveket beszélő és számítógépet kezelni tudó, látássérültekre a call centerekbe!  

A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ SZÓ HELYETT A JÖVÖBEN „KÜLÖNLEGES EMBEREK” ELNEVEZÉST HASZNÁLOM!

Legrosszabb helyzetben azok a különleges emberek vannak, akik alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. Számukra fontos, hogy próbáljanak, egy olyan képzést keresni, amit a Kormány Hivatal (Munkaügyi központ) szervez és támogat! Erre több uniós forrás is rendelkezésre áll. Persze a kérdés mit tanuljak? A leglényegesebb, hogy azt, ami piacképes végzettséget ad! Ez honnan kéne tudnom? Talán legegyszerűbb mód, megkérdezni a munkaügyi kirendeltségen, megnézni egy hirdetési újságban, milyen állásokra keresnek munkavállalókat a legtöbbször? Több olyan hirdetés is van, ahol kifejezetten különleges emberek-et keresnek! Ezek általában a fogyatékkal élők emberek érdekképviseleti szervezeteinek honlapján, irodáiban találhatóak! Érdemes itt is érdeklődni!  Ne szégyelljünk tanácsot kérni!  Sokszor találkozom az esettel, hogy a foglalkoztató, ahol előzőleg 20 évig dolgozott megszűnt, és azóta nincs munkája. Ők vannak, a legnehezebb helyzetben, hiszen egy idősebb különleges embernek, nagyon nehéz újat tanulni, mást megszokni. Próbáljunk, hasonló területen működő cégeket keresni! Ha nincs önéletrajzunk, nem értünk a számítógéphez, kérjünk segítséget a fogyatékkal élők szervezeteitől! Ha nincs is felvétel, azért az önéletrajzot hagyjuk ott, soha nem lehet tudni! Egyre több munkahely rendelkezik, a „fogyatékosságbarát munkahely” emblémával, először ilyeneket keressünk! Több nagy hipermarket lánc is állandóan keres, különleges embereket, érdemes ott is bejelentkezni!  Ne felejtsük el, elmondani, hogy a foglalkoztatásunk, nekünk különleges embereknek, a rehabilitációs hozzájárulás terhére is elszámolható!

Végezetül egy rövid történet:

Pár évvel ezelőtt, munkapróba keretében, értelmi fogyatékkal élő, tanulásukban akadályozott fiatalok (rettenetes szó!) voltak nálunk dolgozni. A recepción álldogáltam, ahol egy bulvár lap újságírója, éppent egy kollégámmal beszélgetett, aki megkérdezte, nem akarna velük is riportot készíteni? A válasz a következő volt: Ezekkel?  Mi nyomingereknek hívjuk őket? Ti, hogy hívjátok Őket, fordult hozzám? Mire válaszoltam neki: KOLLÉGA!

Ezen fiatalok egyike, jelenleg egy nagy luxus szállodában dolgozik, a belvárosban szobaasszonyként! Semmi sem lehetetlen!!              


Cimkék:
12 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. haha 2011-10-17 13:22:43
Na ez érdekes
4. MÁDÁM 2011-08-05 12:04:50
Üdv!
Amennyiben megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni valaki adjon egy esélyt a rehabjob.hu weboldalnak, ami azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse az integrációt a nyílt munkaerőpiacra. Érdemes vetni rá egy pillantást!
3. P.P.G 2011-05-03 11:23:45
A képző központokban sem a piacon keresett szakmát lehet tanulni, ami meg van, oda bekerülni lehetetlen.. Vagy több 100 a jelentkező, vagy egyáltalán nem indul olyan amit a munkáltatók is keresnek, vagy teljesen értelmetlen tanfolyamok indulnak. 2007-ben voltam egy, önkéntes maradék munkaképesség felmérés tanfolyamon. (HID program) Miután felmérték a képességeimet, ami 3 hónapig tartott, felajánlottak egy szgép kezelő és digitális fényképező, illve szalmabábú készítő tanfolyamokat melyek OKJ-s képzést adnak :-). Ezekkel a szakmákkal nem tudom hol lehet elhelyezkedni, de a munkaerőpiacon biztos nem. azt tudom hogy a 2008-ban bevezetett rehabilitációs program is egy botrány. szervezetlen, látszólag foglalkoznak az emberrel és semmibe veszik az egész rehab lényegét..
2. filó 2011-04-17 21:22:23
Ismeröseim dolgoznak olyan munkahelyen ahol leszázalékolt embereket alkalmaznak, ha valaki betegállományba megy attol retteg hogy kirugják e miatt. Milyen ez arendszer hogy az ilyen embereket nem védi meg a támogatást felvevő munkaadótól
1. balló károly 2011-04-17 21:03:55
a jele állapotot jól jellemzi.
AZONBAN NEM FOGYATÉKOSOK UTÁN KAPKODNAK A MUNKAERŐPIACON.NEKEM KÉT NYELVVIZSGÁM ÉS KÉT DIPOLÁM IS VAN.AZ IDÉN LESZEK HATVAN ÉVES DE SAJNOS84 %-OS II.FOKU ROKANT VAGYOK.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés