FN Blog / HotelHandicap / Fogyatékossággal élő zenészek, (akár) egy sz...
Nyomtatás Betűméret
Fogyatékossággal élő zenészek, (akár) egy szálloda halljában… 2011-04-20 22:21:28
Vajon miként lehetne elősegíteni, a fogyatékkal élő előadóművészeket? Vajon milyen lehet, ha valaki fogyatékkal élő és ráadásul Roma származású? Néhány ötlet, elgondolás..

 

Bizonyára sokan hallottak, láttak már fogyatékkal élő zenészeket. Szerencsére egyre több olyan zenekar lép fel ahol fogyatékkal élő előadóművészek játszanak.  Bátran állítom, produkciójuk egészen fantasztikus. Sajnos, azonban ezekkel az előadókkal egyre nehezebb találkozni. De nézzük mi a helyzet, az éttermek, szállodákban a zeneszolgáltatás terén? Jellemzően általában szól valamilyen zene a hangszóróból. Nagyon ritka az élő zene, az pedig, hogy fogyatékkal élőt hallgathassunk szinte lehetetlen küldetés. De mi lehet ennek az oka? A szerzői jogdíjak, melyet a zenei szolgáltatás után kell fizetni. Persze a gépzene után is kell fizetni, akkor miért nincs élőzene? Szinte biztos vagyok benne, sokan szívesen vállalnának ilyen munkát! Nem lenne célszerű esetleg, ha valaki „véletlenül” kitalálná, hogy  kapjon kedvezményt ebből a díjból, az aki fogyatékkal élőt foglakoztat! Talán ez a pozitív diszkrimináció!   De mi történik, ha valaki ennek tetejébe még roma származású? Nem posztom témája, de nem mehetek el mellette! Sokszor találkoztam, olyan munkakeresőkkel, akik fogyatékkal élő roma származásúak voltak.  Sokuk kiváló zenész család sarja volt, de kénytelenek voltak más fajta munkát keresni. Meglátásom szerint, bűn ilyen tehetségeket, doboz csomagolásra alkalmazni csupán! Hova lett a minőségi cigányzene az éttermekből, szállodákból? Miért nem találkozunk vele gyakrabban? Hiszen itt is lehetne munkahelyeket teremteni! De nézzük szélesebb körben, vajon lehetne jövője egy olyan szállodának vagy étteremnek ahol fogyatékkal élők szolgáltatják a zenét? Szerintem igen! De mit kellene tenni, hogy ezen mások is elgondolkodjanak? Vonzóvá, piacképessé kellene tenni ezt a fajta foglakoztatást is. Talán mintaértékű lehetne, az a fajta tolerancia, melyet fogyatékkal élő munkavállalók esetében tapasztaltam. Nem találkoztam köztük semmilyen fajta diszkriminációval, kirekesztéssel. Talán ők nagyobb empátiával rendelkeznek mint mi!    


Cimkék:
10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés