FN Blog / HotelHandicap / Péter története
Nyomtatás Betűméret
Péter története 2011-04-28 01:01:59
Egy megtörtént eset, valóságos szereplővel! Egy igaz történet arról, hogy bizalom elnyerhető és a jótett helyébe jót várhatunk! És a jó miért ne lehetne, üzletileg is siker?

 Megváltozott munkaképességükkel dolgozni, komoly felelősség, melyet mindenki másként él meg. Mikor először felmerült a gondolat, hogy egy olyan szálloda létesüljön, ahol mindenki megváltozott munkaképességű, esetleg valamilyen fogyatékkal élő, sokan kinevettek minket! Mai napig emlékszem azokra a szakemberekre (idegenforgalom vagy rehabilitációs területén dolgozók), akik minden tudásukat bevetve magyarázták el, miért nem működhet egy ilyen ötlet! Mosolyogtak, hitetlenkedtek és nem értették meg, hogy lehet valamit állami támogatás nélkül megcsinálni? Mi benne az üzlet? Péter története számomra igen fontos, hiszen első munkavállalóink egyik.  Nálunk minden munkavállaló egy külön történet, egy ilyet szeretnék megosztani Önökkel (veletek)!

Világosan emlékszem első találkozásunkra, az állásinterjúra Péterrel. Mi éppen recepcióst kerestünk, aki beszél nyelveket, és megváltozott munkaképességű személy is! Egy ismerősünk ajánlotta őt! Már érkezése is meglepő volt, hiszen kb. 8-9 alkalommal kopogtatott, és kérdezte, hogy bejöhet –e? Mikor benyitott, elég érdekes kép fogadott, egy fiatal mozgássérült fiatalember, egy műanyag szatyorral, melyben volt egy angol nyelvkönyv és egy palack ásványvíz.  Az ásványvíz nem volt jól lezárva,(gondolom izgalmában nem csavarta rá) így lényegében eláztatta, az egész könyvet. Így az állásinterjú első 10 perce a könyv szárításával telt! Ruházata is elég groteszk volt, hiszen kb. 3 számmal nagyobb öltöny és ehhez egy „szódásszifon” szemüveg párosult. Ráadásul, izzadságszaga, mintegy pillanat alatt betöltötte a helyiséget. Kollégám döbbenten nézett rám, láttam az arcán a rémületet! Ezt ide? Hiszen úgy néz ki,mint egy hajléktalan! De én láttam benne az akaratot, hogy szeretne dolgozni, és képes rá, a többi pedig nem lényeges! A nyelvi tesztet elvégeztettük, és meglepődve láttuk, hogy jól boldogult vele! Mennyit segített volna, ha tudjuk az ő történetét! Csak évekkel később derült ki, hogy agyvérzéssel született, emiatt vált mozgásában és látásában is korlátozottá. Szüleit korán elvesztette, egyedül maradt egy kis vidéki faluban. Zseniális oktatási rendszerünk, kertészeti iskolába tanácsolta, ahol osztálytársai célpontjává vált! Rendszeresen összekoszolták ruháit, őt magát is belerakták a mosógépbe, és többször is megverték!  Mivel nem talált állást, kénytelen volt Budapestre feljönni, ahol egy idős bácsival lakott egy olcsó albérletben! Saját erejéből leérettségizett, de igazi munkája nem volt! Megjárta a szociális foglalkoztatók világát is, ahol néha még ki is fizették!

Az igazai kemény munka számunkra, Péter felvételével kezdődött! Hiszen egy ilyen élet után, nem csoda, ha az ember önbizalma kártyavárként omlik össze! Ezt az önbizalmat kellet, valahogy visszaszereznünk! Megmutatni azt, hogy elég egyszer kopogtatni, akkor is beengedik. Legnehezebb feladat, a ruházat volt számunkra. Szereztünk méretére való öltönyt, inget, nyakkendőt. Talán banális, de elmagyaráztuk, hogy miért fontosa dezodor, ha valaki nagyon könnyen izzad. Elmesélni, hogy a hagymás halat, nem biztos, hogy munka előtt kell megenni! Mikor készen voltunk, úgy éreztem, rábízhatom, az öltönyhöz való öv megvásárlását! Másnap megjelent Péter, szépen felöltözve, egy fehér s műbőr övvel, a derekán! Valamint a magyarázattal, hogy ez volt leértékelve! Egyetlen dolog volt, amivel kudarcot vallottunk, ez pedig a nyakkendő megkötése, de szerencsére kollégái örömmel megkötik neki ezt.

Végezetül érdemes lenne látni Péter, hogy mennyire másképpen jön munkába manapság. Milyen önbizalmat ad, az ha kiöltözve látják az embert!

  Milyen sokat jelentett neki, hogy egy olyan ajtón kopogtatott, amely nyitva áll!


Cimkék:
35 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés