FN Blog / HotelHandicap / Milyen szakmákra van/lenne szükség?
Nyomtatás Betűméret
Milyen szakmákra van/lenne szükség? 2011-05-17 23:41:32
Vajon mik azok, a szakmák, ahol a megváltozott munkaképességűeknek reális esélyeik vannak az elhelyezkedésre? Mit tanuljak, hogy munkát kapjak?

 Előre kell bocsátanom, hogy a következő információk, kizárólag saját tapasztalatomon alapulnak, és nem előzte meg ezeket, semmilyen adatgyűjtés, felmérés. Ezek a lehetőségek, magánvéleményt tükröznek, és ezek ellenére sem lehet garantálni, a biztos elhelyezkedést!

Meglátásom szerint a jövő a megváltozott munkaképességűek foglakoztatásában, az atipikus foglakoztatási formáké. Fontos kimondani, hogy először is, képzési programra lenne szükség és nem a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatára. Talán fontos lenne, elindítani végre azokat a képzéseket, melyek munkahelyeket is teremtenek! Nem biztos, hogy a fenyegetés, az állandó felülvizsgálat, meg fogja hozni a gyümölcsét. Hiszen ezzel, csak tovább erodálja, azt a minimális önbizalmat, ami itt található! Talán ha példát kellene, hoznom akkor jelenleg, el akarjak küldeni, halászni ezeket az embereket, úgy hogy nincs hálójuk és azt sem tudják, hogy kell halászni! Ráadásképpen pedig, elvárják tőlük, ugyanazt a mennyiségű halat, amit egy profi halász kifoghat! Ráadásul egy viharos időben tesszük mindezt! Sajnos, az elmúlt években, nem egy olyan képzés volt, aminek semmi értelme sem volt. Biznyára sokaknak ismerős a történet. Milliókért tréningezték, érzékenyítették a személyzetet ahelyett, hogy abból a pénzből felvettek volna egy megváltozott munkaképességűt! Talán ő is el tudta volna mondani, mire figyeljünk, mikor találkozunk velük.  

Jelenleg a foglalkoztatást, a megváltozott munkaképességűek esetében, a For Profit üzlet szektor tudná a leghatásosabban elvégezni, hiszen itt realizálódik a profit, ami a fenntarthatóságot biztosítja. Magam többször is szervezetem börzéket, megváltozott munkaképességűeknek, az itt tapasztaltak alapján a következőket láttam. Elsősorban a nyelveket beszélő, közép vagy felsőfokú végzettségűeket keresik, biztos számítógépes tudással a nagy cégek. Itt a call center, vagy értékesítési, szervezési, irodai munka a legelterjedtebb.  Sajnos, az angol nyelv ismerete szinte minden nagyobb cégnél kötelező.  Akik ilyen tudással rendelkeznek, viszonylag hamar el tudnak helyezkedni. Alacsonyabb iskolai végzettségűek esetében, elsősorban a szolgáltató ipar, lehet a célpont. Olyan munkakörök, melyek manuális igénye nagy. Például sok helyre keresnek takarítónőket, udvarosokat, konyhai kisegítőt. De érdemes olyan munkaköröket is megpróbálni, ahol eddig még nem volt rá példa, és alkalmasak vagyunk rá! A turizmusban, sok szállodában állandó probléma a szobaasszonyok hiánya. Illetve sok informatikai cég keres fogyatékkal élő munkavállalót, programozói, grafikusi munkára. A hipermarketek előszeretettel alkalmaznak, megváltozott munkaképességű munkavállalót, lejárati ellenőri, árú feltöltői munkakörben.  Szintén sok helyen keresnek, olyan mesterembereket, aki villanyszerelő vagy kőműves végzettséggel rendelkezik. Persze itt ne felejtsük el korlátainkat!  A műszaki pálya is igen népszerű, itt elsősorban tervező, rehabilitációs szakmérnöki végzettség a legkelendőbb. De látássérült jogászok, is vannak egyre nagyobb számban szerencsére. Szintén kelendőek,a  könyveléshez, TB ügyintézéshez  értő megváltozott munkaképességű munkavállalók is! Szintén sok helyre keresnek szakácsokat, itt elsősorban a hallássérültek, és enyhe fokú mozgássérültek a keresettek. Fontos, mielőtt elkezdenénk egy képzést, tanulnánk valamit, nézzük meg, van e rá kereslet. Hiszen sajnos, nem mindig előzik meg a képzéseket piackutatás. Ha ezt elvégezzük, sokat tudunk segíteni maguknak és megtettük az első lépést a sikeres halásszá váláshoz!


Cimkék:
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Nagyi 2011-06-10 11:48:51
Negyvenkettő év munkaviszony,négy gerincsérv.Időközönként Teljes járásképtelenség.Mire jutok 59 évesen.Ki tudja lessz e nyugdij?
4. róka 2011-05-20 21:20:05
Csak azt szeretném megkérdezni valami nagy okostól hogy a parlamentbe a létszám mikor lesz felülvizsgálva.Szerintem ott többet lehetne spórolni mint bárhol.
3. kivancsi 2011-05-19 11:23:50
Én arra szeretném, tudni a válasz,hogy ha megváltozottként beiskoláznak CNC forgácsoló állítólagos hiányszakmára,akkor ennek elvégzése után miért 5 év szakmai tapasztalatot kér br.600Ft/óra fizetés ellenében úgy, hogy nem veszi figyelembe a megváltozott helyzetemet sem? (Ha frissen végzettként lenne 5 év szakmai tapasztalatom a határ túloldalán lennék pénzért dolgozni)
2. nagyi 2011-05-18 15:25:14
Szeretnék dolgozni ,de sajnos nincs megfelelő munkahely.2009 májusában szűnt meg egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cég.Az óta nem tudok elhelyezkedni .A munkaügyi központ sem áll a helyzet magaslatán. MINDIG falba ütközöm.Jó lenne ha megoldást találna a kormányunk.Sajnos még a fiataloknak sincs munkahely nem hogy nekünk.!!!!!!!!!!!!!!
1. nyanya 2011-05-18 09:32:24
45 éves vagyok, 11 éve vagyok itthon csökkent munkaképesség miatt. Sajnos, azok a munkakörök, amelyeket felsorolt, még egészségesebb koromban is nehéz volt. Csökkentlátóként és gerincbetegként, közepes mozgáskorlátozottsággal sem irodai, sem fizikai munkára nem vagyok alkalmas - miközben ránézésre semmi bajom a szódásüveg aljú szemüvegemen kívül. Tehát, járni képes vagyok egyedül is, nem kell támogatni, de állni pl. 10 percig tudok csak. Mindehhez tegyük hozzá az utóbbi 20 évben kialakult és az utóbbi egy évben elég súlyossá vált pszichiátriai kórképemet, ami miatt képtelen vagyok idegenekkel beszélni - írni még csak-csak, de azt is csak a saját gépemen a felolvasó program segítségével -, és máris érzékelhető a problémám: mégis, mire vagyok alkalmas? Azon kívül, hogy ellátom a saját háztartásom és gondoskodok mindarról, ami egy feleség kötelessége? És tessék elhinni, manapság ez is éppen elég nehéz feladat. Pláne a családi kassza kezelése.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés