FN Blog / HotelHandicap / Foglalkoztassunk és fizetünk!
Nyomtatás Betűméret
Foglalkoztassunk és fizetünk! 2011-05-22 23:20:31
A megemelt összegű rehabilitációs hozzájárulás és a pályázatok tanulságai.

 Több mint egy és fél éve történt, hogy közel 1 millió forintra emelték a rehabilitációs hozzájárulás összegét. Akkor nagy reményeket fűzött ehhez mindenki, hiszen olyan pluszforrásra számítottak, mely a megváltozott munkaképességűek, nyílt munkaerő piaci foglalkoztatását, piacképessé tette volna. Mindenki abban reménykedett, hogy elindulnak azok a programok, melyek végre piacképes szakmákat nyújtanak. Sajnos, ez nem történt meg. A befolyt összeg, sajnos ismételten (talán adósságtörlesztés?) nem oda jutott, ahova kellett volna. Pedig a munkáltatók, abban a tudatban fizették be, hogy olyan munkavállalókat kapnak, amire szükségük lehet. Persze akkor elfelejtették, őket megkérdezni, pedig nem ártott volna! A szándék, talán az lehetett, hogy emiatt a cégek több megváltozott munkaképességűt fognak alkalmazni. Ha az adatokat nézzük, akkor ez mindösszesen kb. 3-4%-al emelte csak a foglalkoztatottságot, ezen célcsoportban. Az európai átlag 40% körül mozog, ami azt jelenti, hogy a megváltozott munkaképességűek 40% -a dolgozik.  A magyar átlag kb. 10%, ami igen elszomorító, vagyis a megemelt díj nem emelte jelentősen a foglalkoztatottságot, és nem eredményezett több munkahelyet sem. Ennek oka lehetett, hogy a befolyt összeget, nem megfelelő célra fordíthatták. A pályázatok jelentős része, továbbra is a nonprofit szektorra íródnak, mely mögött, egy komoly képzési érdekcsoport állhat(ott). Az eszközbeszerzésekre kiírt pályázatok száma, a nullához konvergált. Saját tapasztalatom volt, hogy legtöbbször el kellett bújtatni az akadálymentesítési költségeket valamilyen módon.  Volt olyan munkahelyteremtő pályázat, melyet kiírtak, de mivel nem készült el a kitöltő program, majd fél évig nem lehetett beadni pályázatot. Persze érdekes, miért nem lehetett valamilyen módon szankcionálni, a program készítőjét. Ha esetleg véletlenül később utalunk el valamilyen díjat, a késedelmi kamat azonnal ketyeg, de ez sajnos csak egy irányban működött eddig. Mikor elkészült a program, és leadtuk a pályázatot, hozzá be kellett adni egy rehabilitációs szakmérnöki véleményt is. Ezt gyorsan pótoltuk, de rá 4 hónapra kiderült, hogy egy saját táblázati formát kérnek meg, melyet „elfelejtettek” közölni. Ezt is pótoltuk.. A pótlás után pedig, szinte másnap felfüggesztették a pályázatot!  Itt persze, nem milliárdokra kell gondolni, hanem csak néhány millió forintra, mely mintegy 4 embernek adott volna munkát! Rengeteg tanulmányt olvastam, melyet civil szervezetek készítettek, arról miként kellene elhelyezni, ezeket az emberkéket a nyílt munkaerőpiacon. De nem sok olyan tanulmány készült, ahol a nyílt munkaerő piaci szereplők, fejtették volna ki igényeiket, packutatásokra támaszkodva. Végezetül, nem biztos, hogy a gólyákat célszerű felkérni, egy a békák helyzetét és esélyegyenlőségeit bemutató tanulmány készítésére.      


Cimkék:
14 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. kázmér 2011-05-25 17:54:39
Az a baj hogy arról beszélnek hogy a leszázalékoltak kevesen dolgoznak.A mi cégünk csak rehabosokat alkalmaz. Viszont akit visszahívtak műcsőre, mindtől elvették a rokkantságit mert dolgozott. Akkor most dolgozhat vagy nem?
5. tgyl 2011-05-25 10:57:57
Igen, mindez a fiskális személetű politika eredménye. Az ember nem számít, csak a pénz. Egyre több a depis, egyre több az öngyilkos, egyre kilátástalanabb a helyzetünk, főleg a most támadott korosztályoknak és rétegeknek.
Nem baj, ez a hülye nép ezt a mocskot és sz...t is le fogja nyelni.
4. Kiss Piroska 2011-05-24 15:20:58
Hiába szeretne egy cég rokkantat foglalkoztatni, ha a rokkantság foka (amit figyelembe lehet venni) olyan magasra van téve, hogy az az ember (tisztelet a kivételnek, és senkit sem szeretnék ezzel megbántani) legtöbbször már ténylegesen nem tud munkát végezni! Nincs semmilyen átmenet, hogy pl. 50%-osan csökkent munkaképességű, és pl. fele rehab. hozzájárulás csökkentés. Az adó megemelése egyértelműen csak a ktgvetési bevételek növelése miatt volt.
3. Welcker Brigi 2011-05-24 10:39:23
Mai hír: A korhatár alatti rokkantat a jövőben egészségkárosodott személynek hívjuk és elvárjuk tőle, hogy dolgozzon. De mi lesz, ha nem engedelmeskedik, vagy nem lesz lehetősége rá? Az eddigi információk alapján két válasz lehetséges. A hivatalos verzió szerint "természetesen nem marad ellátatlanul". A nem hivatalos üzenet szerint: dehogynem. (Folytatás a hírszerzőn: Jön az ítélet napja című cikkben)
2. nagy kata 2011-05-24 09:43:26
azt sem tudom még elképzelni, hogy hova foglyák elhelyezni azt az 56 éves embert aki több komoly betwegségben is szenved van 34 éves munkaviszonya de de nem elég öreg a rokkantnyugdijhoz. most lökik ki az utcára? hol a befizetett pénz? miből lesz megélhetés?
1. Welcker Brigi 2011-05-23 07:29:50
Sajnos így igaz.... És ha most azt vesszük, hogy majd sok "felülvizsgált" megváltozott munkaképességű embert, aki valahogyan mégis munkához jutott a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása céljából, ha most kisebb lesz neki a %-a, akkor mi lesz vele? El kell bocsátani??? Vagy a cég továbbfoglalkoztatja, de amellett fizeti a "büntetést"??? És a frissen egészségkárosodást szerzett emberekkel mi lesz - majdnem mindenkit munkaképessé fogják nyilvánítani??? Menjen Isten hírével a munkapiacra keresgélni - AHOL NINCS MUNKA!!!!??? Cinikus!! (Csak nagyon halkan: sok munkaügyi kirendeltséget nem lehet pl. kerekesszékkel elérni - az utcán intézik majd a papírjait???)
A MEOSZ véleményét nem kérik ott fent, akkor honnan tudhatják, hogy kinek milyen speciális igényei vannak?
Szégyen ez az egész ország-vezetés, cinikus és embert megvető módon bánja a - nem csak - rokkantakkal!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés