FN Blog / HotelHandicap / FOR PROFIT VAGY NON PROFIT?
Nyomtatás Betűméret
FOR PROFIT VAGY NON PROFIT? 2011-06-05 10:01:44
Melyik társasági forma a leghatékonyabb? Ki foglalkoztat több megváltozott munkaképességű munkavállalót? Lehet e trükközni, a támogatásokkal?

 Állandó kérdés, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén, vajon melyik működési forma az üdvözítő? Természetesen a kérdés, sokkal bonyolultabb, mint egy igen-nem válasz.  De nézzük:

NONPROFIT

Jogi megközelítésben  nonprofit szektor a személyegyesülésekből (egyesületek), célvagyont működtető személyegyesülésekből (önkéntes kölcsönös biztosító pénztár), célvagyont működtető szervezetekből (alapítvány, közalapítvány), továbbá a közcélú vállalkozó nonprofit szervezetekből (közhasznú társaság) áll össze.

FOR PROFIT

Elsődleges célja a profit, azaz a jövedelem maximalizálása.

Természetesen a fenti definíció nagyon szépen hangzik. De nézzük azokat a szerveteket, melyek nem profitorientáltak. Elvileg a közjó szolgálata elsődleges céljuk, nem a profit szerzés. Ha vetünk egy pillantást, a jelenlegi pályázati forrásokra, meglepő módon a legtöbb európai uniós pályázat, legnagyobb számba nonprofit szervezetekre van kiírva. Az elmúlt időszakokban, nagy összegeket pumpáltak a szektorba, avval a céllal, hogy kimenetet biztosítanak a nyílt munkaerőpiacra. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a nonprofit szektor képzései után, a fogyatékkal élő munkavállalók könnyebben tudnak elhelyezkedni. A valóság sajnos nem ezt tükrözi, a legtöbb képzés, sajnos nem szolgált egyebet, mint a nonprofit szervezetek működésének bújtatott támogatása.   Szomorú tény, hogy  Magyarországon a nonprofit szervezet, bevételeiknek 70%-át működési költségeikre fordítják. Ha ezt nézzük, nehéz elképzelni, hogy itt fenntartható módon lehetne a problémát megoldani. Szintén érdekes tény, hogy a nonprofit szervezetek számára, a bér és járuléktámogatás, 100%-os! Ez azt jelenti, hogy a nonprofit szervezet által foglalkoztatott megváltozott munkaképességű bére és annak járulékai, az állam által van fizetve, vagyis ingyen van a munkaerő! Azért ez nem rossz üzlet, ugye? Kedvenc példám, egy kb. 100 fő fogyatékkal élőt foglalkoztató alapítvány. Mint már tudjuk, munkavállalói ingyen voltak, a bér és járuléktámogatásnak köszönhetően. Több cégtől is nagy összegű támogatásokat kapott, számokat nem mondanék, de több évre fedezhette volna működési költségeiket. Szintén voltak bevételei, melyek tízmilliós nagyságrendűek voltak. Eltelt az év, és az alapítvány bejelentette, nem tud fizetni alkalmazottainak, mert a gazdasági helyzet és a támogatások elmaradása miatt, nehéz helyzetbe kerültek. Megkérte munkavállalóit, a nehéz helyzetre tekintettel vállalják ingyen a munkát!  De nézzük mi is történt valójába? A munkabér az államtól jött, a for profit mecenatúra, biztosította (elméletileg) a működési költségeket, az egyéb bevételekkel! Hova lett  a pénz? Ezt a kedves olvasó fantáziájára bíznám! Persze hallani olyan mendemondákat is, hogy a következő évben, más néven újjá alakult a szervezet, állami támogatást kapott, és más néven, hasonló módszer alapján folytatta munkájátJ De mi történik, hasonló helyzetben egy For Profit szervezet esetébe? Mivel a cégben, legtöbbször tulajdonosok saját vagyona is benne van, nem valószínű, hogy az állam a segítségére sietne.   Sima és egyszerű a történet, a befektetők pénze úszik. Mi a különbség,  valószínűleg, akinek saját pénze is benne van, elméletileg sokkal jobban oda kell figyeljen arra, miként működik cége, nem valószínű, hogy több százezer forintos fizetéseket fog felvenni! Talán furcsa, de ez azért fenntarthatóbbnak tűnik ugye?


Cimkék:
10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés