FN Blog / HotelHandicap / Budapesten kerekesszékkel
Nyomtatás Betűméret
Budapesten kerekesszékkel 2011-06-17 09:37:19
Miért nincsen több fogyatékkal élő turista Budapesten? Milyen a kilátás, akadálymentes szállás és közlekedés tekintetében egy külföldinek? Mit lehetne tenni?

 Sokszor említettem azt a lehetőséget, hogy a fogyatékkal élő személyek, milyen jelentős részét képezhetnék az ide érkező turistáknak. De vajon hol vannak ezek a csoportok? Tényleg akadálymentes fővárosunk? De nézzük a tényeket, sajnos jelenleg a legtöbb közintézmény, utca, közterület, teljesen megközelíthetetlen.  Nem is olyan régen, egy kampány szólt arról, hogy milyen kalandok várnak Budapesten, a turistákra. Ez a szó szoros értelmében igaz sajnos, ha az illető kerekesszékkel érkezik. A kaland már akkor elkezdődik, mikor megérkezik a városba. A jelenlegi turista térképeken, nincs feltüntetve, hogy hol lehet akadálymentes mellékhelyiséget találni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb közintézményben, az sincs kiírva, hogy milyen fajta és féle fogyatékossággal élő személyek juthatnak be. Külföldön kifejlesztettek erre, egy piktogramot, mely feltünteti azokat a csoportokat (LÁTÁS, HALLÁS, MOZGÁSUKBAN SÉRÜLTEK stb.), akik igénybe tudják venni szolgáltatásaikat. Sőt, ezt egyes szállodák és éttermek is átvették, hiszen ezek az emberek is szívesen igénybe vennék ezeket a szolgáltatásokat. Sajnos a legtöbbször, az akadálymentes tömegközlekedés sem valósul meg. Erre jó példa a L.F. Repülőtér I. termináljára, vonattal való eljutás (már ha sikerül a vonatra valahogy feljutni).   Hiszen a felüljáróhoz tartozó lift legtöbbször nem üzemel. Nehogy már csak úgy valaki, nekiinduljon kerekesszékkel, a repülőtérnek! Sajnos, a legtöbb szálloda, nem akadálymentes teljes mértékben. Mikor megérkezik valaki kerekesszékkel, akkor derül ki, hogy az akadálymentesség azt jeleni, hogy (jobb esetben), az alkalmazottak próbálják a kedves vendéget, lépcsőn felvinni, betuszkolni a liftbe. Sajnos kevés hely van, ahol egy csoportnyi fogyatékkal élő, mozgássérült turista megszállhatna. Arról nem is beszélve, hogy számukra milyen nehéz, akadálymentes konferencia helyszínt találni.  Nem is olyan régen, egy konferencián a látássérült résztvevő elesett, mivel nem volt a helyszín akadálymentes. Esése közben összetörte az asztalt és egyik felszolgáló tálcáján lévő poharakat. Az eset érdekessége volt, hogy a konferencia szervezője beperelte, a látássérült vendéget, az okozott kár miatt!!  Természetesen a pert a szervező elvesztette, de maga az ötlet is abszurd! Szintén probléma, hogy nincsenek a fogyatékkal élők részére elérhető turisztikai és egyéb szolgáltatások feltüntetve szinte sehol sem. Pedig van néhány olyan dolog, ami máshol nincs! Például, ability park, akadálymentes barlangtúra, láthatatlan vacsora stb. Francia ismerőseimet teljesen lenyűgözték az említett kiállítások és programok. Miért ne lehetne, végre egyszer ezekre az emberekre is úgy tekinteni, mint bármely más turistára!     


Cimkék:
7 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. Szerana 2011-06-18 06:17:33
Ez a két hozzászólásban meg a leírt cikkben mind igaz az állítás! Egyetértek velük. Magam is hallássérült vagyok, nehezen tudok alkalmazkodni.Több közlekedési járműveken nincs felírás !!! Hangosbemondó közli az úti célt. Egyedül az új piros vonatok jeleskednek, ami Bd. déliből indulnak. Csak kevés van belőlük, sajnos! Nagyon lassan haladnak a peronok építésével, nem is beszélve az áthaladásnál... Legtöbb helyen aluljárón keresztül lehet a vágányokra menni. Itt viszont egyetlen egy rámpa van, ha működik.....
2. Welcker Brigi 2011-06-17 11:06:27
Az előbbihez még hozzátartozik:
A helyzet Budapesten túl csak ROSSZABB. És például a legtöbb szabadtéri rendezvény "elfelejti" kitenni a sok mobil-WC mellett legalább 1 kerekesszékes mobil WC-t, amelyet adott esetben az "ép" ember is használhatja, fordítva viszont nem lehetséges.
De a legbosszantóbb tényleg az INFORMÁCIÓHIÁNY - és, mondjuk ki - az IDEGEN NYELVŰ INFORMÁCIÓHIÁNY! Senki nem mer úgy indulni vakációra, egyéb okokból, hogy nem tudja, kerekesszékkel hogyan boldogul majd egy olyan országban, amelynek a nyelvét sem tudja, és amelyről VALÓS információkat sem szerezhet sehonnan....
1. Welcker Brigi 2011-06-17 10:58:07
Teljesen igaza van a cikknek! De tegyünk hozzá: NEM CSAK a TURISTÁKNAK nehéz/lehetetlen a helyzet, ha kerekesszékes. Az ITT ÉLŐKRE ez még inkább vonatkozik!
De vegyük sorba: Tömegközlekedés: 4/6 villamos - OK, buszok: néha van akadálymentes, de sokszor nem működik a rámpa, a sofőr messze áll meg a járdaszegélytől, a kiírt busz elromlott és várni kell egy órát a másikra, de van vonal, ahol nincs akadálymentes busz. Vonatról ne is beszéljük. (Egy pár elővárosi vonal kivételével). Metro: Nem lehet, trolibuszok: néhány akadálymentes.
A járdaszegélyek vagy nincsenek lekerekítve, vagy 45 fokban (ott a baba is kiesik a babakocsiból)! A legtöbb helyen (étterem, bolt, stb.) - még ott is, ahol csak 1 lépcsőfokot kellene (esetleg ideiglenes faékkel) akadálymentessé tenni - nincs olyan! Több színházba sem lehet bemenni, vagy legalább nincs akadálymentes WC! Ahol van, ott is gyakran NEN lehet az (unisex) WC-t BEZÁRNI (hivatkoznak biztonsági okokra, de léteznek olyan zárak, ahol belül kallantyú van, kívülről vész esetben kulccsal nyitható).
Voltam "Nyugaton" ott egyre több nyilvános helyen lehet a kerekesszékes WC-ket EGYSÉGES EU-s kulccsal nyitni - itthon szerintem csak nekem van ilyen (Németországban rendeltem). A járdák minősége (persze az ép emberek is szenvednek) kerekesszékesnek borzasztó, gyakran az autók úgy parkolnak, hogy nem lehet a járdán elférni (babakocsival sem). Külföldön már szinte minden internetes hozzáférésen megadják, hogy valami akadálymentes-e (itthonról a neten le lehet foglalni egy utazást úgy, hogy még azt is tudom, a német stb. faluban hol van akadálymentes orvos, kávézó, sétálóút, stb. gyakran külön kerekesszékeseknek ajánlanak múzeumi vezetéseket, túrákat, sportlehetőségeket. A magyar lapokon ezt általában nem jelzik. Budapesten a legtöbb strand sincs akadálymentes. És valljuk be, a külföldi kerekesszékes sokkal önállóbb, mint a magyar, nem jön mindig "épp" kísérővel, aki nélkül itthon gyakran nem létezhet, bejuthat valahova.
Én is egyszer a rendezvényem mellett konferenciát akartam szervezni, ugyanazokkal a tapasztalatokkal, sőt: az egyik szálloda értesített, hogy: "Van 2 EU-konform akadálymentes szoba - DE: már nem volt pénz lépcsőliftre, így a SZÁLLODA kerekesszékkel MEGKÖZELÍTHETETLEN!" LOL....

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés