FN Blog / HotelHandicap / Látássérültek a munka világában
Nyomtatás Betűméret
Látássérültek a munka világában 2011-06-27 21:28:22
Milyen esélyekkel indul, egy látássérült, a nyílt munkaerőpiacon? Milyen munkakörökben tudnának elhelyezkedni, és mit érdemes tanulni.

 A látássérültek világáról, sajnos nem sok ismerettel rendelkezünk. Sokan sajnáljuk őket, és elgondolkozunk azon, vajon mi mit tehetnénk hasonló helyzetben? De ezen túllépve, vajon milyen munkára számíthatnak, ezek az emberek a mai világban? Sajnos az utóbbi évek gyakorlatává vált, hogy ezekez az embereket kizárólag masszőrként, vagy telefonközpont kezelői munkakörben tudták elképzelni. Ennek eredménye lett, hogy a „munkanélküli” látássérült masszőrök országává váltunk! Múlthéten abban a szerencsében volt részem, hogy találkozhattam, egy nagy holland cég főkönyvelőjével. A látvány kicsit meglepett, hiszen, egy negyven év körüli úriember ült egy Excel tábla előtt, fején egy fülhallgatóval. A táblázatban, úgy ugrált a kurzor, alig bírtam követni. Mint kiderült, az illető, egy betegség következtében vesztette el látását. Mint mesélte számára, soha sem volt kérdéses, hogy eredeti munkakörébe visszamehet dolgozni! Bár nálunk is hasonló lenne, a megszokott és lefogadott norma. A gyakorlat sajnos jelenleg teljesen más. A legtöbb munkahelyen idegenkednek foglakoztatásuktól, mivel, állandóan kísérgetni kell őket. Továbbá, hogy megismerjék azt, hogyan munkahelyre bejutni, több hetet vesz igénybe. Arról nem is beszélve, mennyi idő, míg kiismerik a munkahelyet. Persze ezek csak kifogások, hiszen egy kis jóakarat csodákra képes.

A legnagyobb probléma, az alacsonyabb iskolai végzettségűekkel van, hiszen nem könnyű valakinek idősebb korban, egy új szakmát megtanítani. Számukra, fontos lenne, olyan nyelvi és számítástechnikai képzéseket indítani, ami sokakat elérhetne. Sokak számára, talán kicsit furcsa, de a látássérültek is kitűnően tudják használni a számítógépet. Egy speciális program segítségével, kitűnően tudnak leveleket „olvasni”, azokat megválaszolni és gépelni! Magam is nagyon sok, látássérült jogásszal találkoztam, akik tudása messze fölülmúlta a látókét is! Legproblémásabb kérdés volt, mindig is a személyi segítő és annak elszámolása. Szerintem ez, nem lehet kérdéses, bármilyen is legyen a gazdasági helyzetünk.

Magam részéről csak pozitív tapasztalatot tudok mondani. Nem is olyan régen, egy munkapróba kapcsán, érkezett hozzánk egy látást elvesztett fiatal hölgy. Az értékesítési munkát szerette volna kipróbálni. A soros különös fintora, családi neve doktor volt. Munkája első napján, a legtöbbek által legutálatosabb, telefonos marketinggel kezdett. Már bemutatkozása után, a neve miatt sokan, nem is csapták le a telefont, és másképpen beszéltek vele. Mikor pedig a szállodában, lakó mexicó-i vendégekkel beszélt telefonon, azok döbbenten hallgatták kiváló spanyol tudását! Amikor személyesen is találkoztak vele, nem akarták elhinni, tényleg nem lát, hiszen így „csak” úgy nem lehet megtanulni. Elgondolkoztam, vajon helyes lenne, ha valaki így kezdene egy telemarketing munkát, hogy látássérültként dolgozom a cégnél? Vajon másként állnánk e hozzá? Szerintem, ha ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy más sikeres legyen, miért ne tehetnénk! Önök mit gondolnak róla? Helyes, ha ezzel előnyt biztosítunk?                      


Cimkék:
12 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. névtelen 2015-06-08 10:03:42
Jó lenne elmondani a foglalkozás egészségügyi orvosoknak is, hogy egy 50% -os látással rendelkező személy simán tud dolgozni számítógépnél. A kis mocsoknak köszönhetően munkaszerződéssel a kézben, a doktornő nem engedélyezi a munkavégzést. Inkább halljunk éhen.
3. Rácz Anna 2014-03-21 11:55:24
Kiegészíteném képzett masszőr!!!
2. Rácz Anna 2014-03-21 11:52:32
Kérem ha valaki tud segíteni látásssérült barátomnak, munkaügyben írjon!!!A jelenlegi rokkant nyugdíjából akár éhen is halhat.
1. Szabó Zoltán 2011-06-28 14:23:20
Osztom a cikk író vélemeényét. Szerintem is az idegen nyelv tudása egy jó esélyt adhat a látásáben korlátozott embernek. Pld. Eltudok képzelni egy tárlatvezetés tolmácsolását is, adott esetben ha a tárlatvezető nem tud idegen nyelvet, viszont ez esetben kölcsönösen segítve egymást a látás sérült ember is hasznos és értékes munkát végez.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés