FN Blog / HotelHandicap / Fogyatékkal élők 50+
Nyomtatás Betűméret
Fogyatékkal élők 50+ 2011-07-11 23:35:23
Vajon mennyit fordít az állam, a nyugdíj előtt álló fogyatékossággal élőkre? Vajon tényleg nem akarnak dolgozni, ez a probléma? Esélyek 50 fölött?

Állandó kérdés, vajon miért nem növekszik a megváltozott munkaképességűek munkakedve? Vajon hol lehet a hiba? Hiszem a cégek, már gazdaságilag is érdekeltek abban, hogy minél több megváltozott munkaképességűt alkalmazzanak. De vajon, a megváltozott munkaképességű munkavállalók miben érdekeltek? Természetesen ők is szeretnének dolgozni, ez nem kétséges. De mi történik, ha valakit, aki megváltozott munkaképességű és 50 fölötti, visszalökünk a nyílt munkaerőpiacra? Valószínűleg a cégek nem fognak kapkodni utána, főleg ha esetleg a még az orvosi felülvizsgálat is megváltoztatja, az egészségkárosodás (vagy megmaradt munkaképesség) százalékos értékét. Ezáltal, mondjuk az illető már nem lesz olyan „kapós”, a támogatott foglakoztatás esetében. Arról nem is beszélve, ha valakinek csak pár év lenne szükséges, a nyugdíjig! Persze, ilyenkor is a legkönnyebb azt mondani, miért nem tanult nyelveket? Miért nem ért a számítógéphez? Meg különben is, miért mi tartsuk el? Persze mikor még jól ment a szekér (gazdaság), azt mondtuk persze segítsük Őket! A legnagyobb probléma, hogy 50 fölött még egészséges emberek sem nagyon találnak munkát, és őszintén melyik munkáltató, aki azt mondja, nekem rá van szükségem! Legtöbbször persze ezt nyíltan, senki sem mondja ki. Csak amolyan látszat szöveget, hogy nem megfelelő a végzettsége, hiszen senki sem akar magának problémát! Az alábbi kis történet, egy ismerősömmel történt meg, és jól szemlélteti a helyzetet. Az illető (50+), egy vállalkozásnál dolgozott, ahol a munkáltató bér és járuléktámogatást vett igénybe utána. Az orvosi felülvizsgálat során, bevallotta, munkahelye van, ezért az egészségi állapota „szerintük” javult, és a munkaképesség csökkenését (vagy megmaradt munkaképesség) jelző százalékos értéket megváltoztatták. Ezek után, mint kiderült eddigi munkáltatója már nem kap utána annyi támogatást, hogy megérné alkalmazni! Ezért megfellebbezte a határozatot, és kilépett munkahelyéről! Hiszen a biztos rokkantnyugdíjat, ki adná fel? Természetesen, így már új helyzet állt elő, és a rokkantnyugdíj megmaradt, de az állás nem, hiszen a munkáltató, nem várta meg, míg az egész procedúra letelik, felvett valakit a helyére! 

 

Befejezésül az alábbi idézet jutott eszembe, a felelősségről:

(Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

- Barátokat keresek. Mit jelent az, hogy "megszelídíteni"?
- Olyasmi, amit nagyon is elfelejtettek - mondta a róka. - Azt jelenti: kapcsolatokat teremteni.
- Kapcsolatokat teremteni?
- Úgy bizony - mondta a róka. - Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra...

 


Cimkék:
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. depisomóca 2011-07-16 12:13:05
Én, hál, már nem vagyok érintett, de a nevelt lányom 33 éves, értelmi fogyatékos, 35 km-re innen dolgozik egy fogyatékos otthonban, bejáróként.jelenleg 7 órás minimál bérért.
Nem vagyok elfogult, az ottaniakhoz képest jó képességű, de legutóbb kb 2 éve volt felülvizsgálaton.
Amikor 18 évesen IQ tesztet írattak vele 57-es volt...mostanra 71-re okosodott...
De azt, hogy 50 gr, vagy deka, vagy kiló...na, az csak hosszas rávezetés után megy.És ez csak egy apróság a sok közül..
A munka sebességéről már nem is beszélek..
Én 15 évet dolgoztam psychiátrián nővérként, nagyjából tudom miről beszélek...
Jó, pl ha valaki önként és dalolva itta el az agyát, az egy dolog..
de lehet, hogy ez sem csak az ő választása volt, így szocializálódott, és senki nem akadt aki időben kiderítette volna, miért a kocsmában érzi csak jól magát, alkohollal oldva a szorongását, depresszióját, egyebét..
Mert sajna, a "muslincák" legalább fele ezekből született
4. Ági 2011-07-15 18:17:43
17 éve vagyok mániás depressziós, 14 év alatt 4x műtötték a lábaimat.Van egy diplomám, ennek ellenére betanított munkásként dolgozom egy rehab cégnél. Márciusban nem fogadtam el az 56%-ot , így másodfokon 43%-ra ítéltek.11 éve voltam rokkant nyugdíjas.S lám 2 hónap alatt többet gyógyultam, mint 11 év alatt.Hihetetlen mennyit fejlődik az orvostudomány! Debra, szervezzük meg, megyek.
3. Debra 2011-07-14 12:33:37
Szeptemberben egy csendes menetben a megváltozott munkaképességűeknek a parlament elé kellene vonulniuk...a Duna-partra. Cipőinket a parton hagyva mezítláb elsétálunk.
Jelkép, hogy a folyóba vagyunk lőve. Figyelmeztetés a kormány felé....
2. Cili 2011-07-13 22:38:57
Nagyon sok megváltozott munkaképességű ismerősöm van akik szívesen dolgoztak.Csak történt egy kis probléma, fizetést nem kaptak. 3 évig pereskedtek a munkabérükért, s addigra a kifizetés fele lett a járandóságnak és még az ügyvédet is ki kellett fizetni. Ennek a munkáltatónak több rehab cége volt az országban, és mindenhol így jártak. Természtesen neki semmi baja nem lett éli világát a beteg emberek pénzén. Bárhova fordultak a beteg emberek segítségért mindenhol csak a sajnálkozásukat fejezték ki.Törvény ilyen esetre természetesen nincs.Lehet saját pénzen évekig pereskedni a semmiért!!!!!!
1. István 2011-07-12 12:06:38
Tudom és sajnos így van.50 felett már senki nem kell sehova.Pláne,ha egészségkárosodott.Hiába voltak úgynevezett" barátai" jó kapcsolatai azok megszüntek akkor, amikor kezdődött a baj. Az Én példám is ilyen.Kérdés: Mi maradt nekünk?

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés