FN Blog / HotelHandicap / Nem megoldás a kényszerítés
Nyomtatás Betűméret
Nem megoldás a kényszerítés 2011-07-24 20:38:47
Miért nem dolgoznak többen? Miként foglalkoztatják itthon a fogyatékkal élőket? Vajon minden munkáltató betart minden szabályt?

Ma Magyarországon, a megváltozott munkaképességű személyeknek, mindössze 10 % tud munkához jutni.  Ez nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 90%, csak otthon ül és várja a segélyt. Hiszen a 90% jelentős része is szeretne dolgozni, akar dolgozni, csak éppen a munkalehetőségek korlátozott számban állnak rendelkezésre. Az ő nyílt munkaerő piaci, alkalmazásuk, a támogatások csökkentésével, nem oldható meg. Egy amerikai szervezetfejlesztés tanulmányt olvastam nemrégiben, ahol egy gyár szervezeti struktúráját elemezték. Ebben a gyárban volt a legalacsonyabba fizetés az egész régióban, de vezetés bizonyos, nem anyagi kompenzációkkal (családias légkör, flexibilis munkaidő) elérte, hogy a munkavállalók önként vállaljanak túlmunkát. Mikor új vezetése lett a gyárnak, nagyobb profitot szerettek volna elérni.  Elkezdték szigorítani a feltételeket, komoly büntetéseket szabtak ki azokra, akik késnek akár 5 percet, vagy sok selejtet termeltek.  Elkezdték a régi munkavállalókat elbocsátani, ami komoly ellenérzést keltett a még megmaradt munkavállalókban.  Talán meglepő, de az eredménye az lett az új vezetésnek, hogy fél éven belül a gyár profitja a felére esett vissza! Milyen hibát követtek el? Mint mindenki más, a környék legalacsonyabb fizetésért, a legszigorúbb feltételeket szabva, elvárták ugyanazt a motivációt! Mi ebből a tanulság? Ha nem motiváljuk, a fogyatékkal élőket valamilyen módon, csak kényszerítjük őket, az hosszútávon veszteséget fog okozni. Köztudott, hogy ha a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottságát növeljük, akkor az a GDP –is növelni fogja! De ne várjuk azt, hogy ez kényszer hatására meg fog történni!

Naponta hallom a történeteket, melyeket megváltozott munkaképességűek mesélnek el, munkáltatójukkal kapcsolatban. Ezek a történetek, hogy igazak vagy nem? Nem tudom! Eldöntését az olvasóra bíznám. Legtöbb problémát a költségvetési bér és járulék támogatás esetén tapasztalni. Sok helyen elve úgy veszik fel a megváltozott munkaképességűeket, hogy vissza kell „osztaniuk”, fizetésük (X)- %-ot, a munkáltatónak. Persze csak ha ott akarnak dolgozni, és a muszáj az nagyúr! Más helyeken a rehabilitációs hozzájárulás miatt felvett, megváltozott munka képességű munkavállalóknak, be se kell menniük, mivel csak „fel kellett venni „, de inkább senki se lássa őket! Sokan panaszkodnak arra is, hogy a munkáltató, nincsen tisztába lehetőségeikkel, jogaikkal. Volt olyan megváltozott munkaképességű, aki vegyi gyárban kellet, hogy dolgozzon, mérgező anyagokkal. De sokszor a munkáltató is meglátja, a ”fogyi bizniszt”, és elfelejtkezik arról, hogy ez a támogatás nem alanyi jogon jár, és meglepő, de a megváltozott munkaképességűnek is vannak jogai! Vajon az új munkatörvénykönyve, hogyan fogja védeni, ezeket az embereket?


Cimkék:
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. tszil 2011-07-30 19:40:37
Munkalehetőség???
Kedves csaló cimborám én is csaltam de sajna a betegség felfedte magát igy kiderült!Ez már nem lehetett titkolni mert ki szakadt a gerincsérv, rá 8 hónapra megint kelet vágni mert a hegesedés megcsontosodott! De azon kivül még van 4 sérvem:( mégis mennék dolgozni! Sőt lenni is hova csak az a baj hogy nem bírok!:!Szomorú hogy a kormányak ilyen nyomorokékok kellenek dolgozni , pedig van sok életerős ember!
5. Trombita 2011-07-27 18:32:32
Lassan már megváltozott munkaképességű emberrel sem találkozhatunk, mivel a volt és jelenlegi Kormány volt olyan figyelmes, hogy intézkedéseivel nagyon sok embert visszaminősítettek és visszaminősítenek egészségessé, nem is beszélve a jövedelem korlátról, mert annyi nyugdíjat nem kap, hogy abból megéljen, ha meg bír dolgozni, akkor nem is beteg, menjen a "nyílt munkaerőpiacra"! Akkor kiket is akarnak foglalkoztatni? Az viszont való igaz, hogy kizsákmányolják a legtöbb megváltozott munkaképességű dolgozót a munkáltatók, de türik, mert a munkaadónak egyre több lesz, de neki is több lesz egy kicsivel. A kormány is megszabja jogszabályban, hogy mennyit kereshet csak nekik nem szabja meg senki, hogy hány munkakört, felügyelőbizottsági tagsági tiszteletdíjat (meg sem dolgozik érte), képviselő meg isten tudja még milyen pozíciót lát el, de egyiket sem teljes erőbedobással. Ezt ki vizsgálja?
4. Kiss 2011-07-27 05:52:25
Rokkant vagyok de dolgozom ,jól írtad.Hollandiában minden rokkant dolgozik!Térfigyelő kamerákat figyelnek ,tolmácsok,akinek egy keze van az gyorskasszában ül a boltokban.Mivel nagyon kevés készpénzt használnak ( 4 éve nem láttam pénzt!) és a fizetési blokkot is csak akkor nyomtatja ki ha kérem.Akik szellemileg kicsit problémásak a csatorna partját tisztitják szemetet szednek.Bizony megoldható lenne csak ne ilyen fafejü kormány lenne hatalmon mindig Magyarországon!
3. gőre gábor,rokkant, de nem hülye! 2011-07-26 03:52:49
Nem dotációt kéne adni, hanem adókedvezményt! Valóságos foglalkoztatást ellenőrizni, roki házi és kisipart támogatni, önfoglalkoztatás, helyben-lakásban
2. Rokkant_vagyok_de_dolgozom 2011-07-25 23:31:30
A rokkantak foglalkoztatottságához rugalmas munkahely is kellene! Még nem rugalmas munkahely sincsen. Jómagam is rokkant vagyok, nyugdíjas csak voltam. Havonta, hetente orvoshoz kell mennem, a gyógyszerek melyeket szednem kell és a betegségem is nagyon sok mellékhatással bírnak, sokszor vagyok rosszul. Elvileg munkaképes vagyok, megvan minden végtagom, de mégis nem igazán tudok teljesen dolgozni, nem bírom a fizikai terhelést sem. Van munkahelyem, de csaltam. Nem mondtam el mi bajom. Szerencsére nem irodai, értékesítő vagyok, így titokban!!! el tudok lógni orvoshoz, meg ha rosszul vagyok félre tudok húzódni a kocsival. Ha megmondanám, azonnal repülnék, sőt már fel se vettek volna. Eleinte ezt a taktikát követtem, elmondtam mikor ott volt, hogy na felvesznek, megköszönték, hogy ott voltam. Szerencsére reggel se kell időre bemennem, nem tudok, nem vagyok lusta, csak reggel 2 óra mire olyan állapotba kerülök, hogy ki tudjak menni az utcára. Szóval ha nem csalnék, mert ez valahol az, csalás, hol is kapnék én kérem szépen munkát? Ja, és mi lesz ha rosszabb állapotban leszek?
A távmunka pedig itt Magyarországon nem létezik, amit infúziós állvány mellől is lehet csinálni, ha eszénél van az ember, de ezt elfelejtik közölni. Nyugaton ez egy elterjedt foglalkoztatási forma, így könnyen be tud segíteni egy beteg ember is, otthonról. Nem mindegy ám, ezért nagyobb ott a rokkantak foglalkoztatottsága. Mert titkári, levelezői, asszisztensi munkát otthonról is el lehetne látni.
Itt inkább a közmunkát terjesztik. Amit hiába is gondolják, beteg ember nem fog tudni ellátni. A beteg emberek pedig nem ingyen élők, ahogyan beállították őket, nem várják a segélyt, csak nincsen hol dolgozniuk, pontosabban nincsen olyan foglalkoztatási forma, ahol nem hátrány a betegségük. Jómagam is mindig igyekeztem kisebb nagyobb kiesésekkel dolgozni,és kénytelen vagyok hazugságban élni, hogy legyen kenyerem, a nyugdíjam elvették, ami 18.000 Ft volt,de legalább a havi gyógyszert fedezte. Nem tudtam gondtalanul, dőzsölve élni belőle, ahogyan beállítottak az elmúlt időszakban a rokkant nyugdíjakat. És csak reménykedni tudok, hogy nem bukom le és még élek tudok dolgozni, mert közmunkára biztos nem megyek el, teljesen mindegy, hogy a megterheléstől romlik az állapotom és azért múlok ki vagy éhen halok. Pontosabban nem mindegy, legalább a semmirekellő politikus bandának nem leszek a rabszolgája.
1. WELCKER Brigi 2011-07-25 06:11:17
Az új munkatörvény sehogy sem fogja védeni bennünket, mert az ép embereket sem védi már!
Rokkantságból köz(kényszer)munkára ítélve, kiszolgáltatott, megalázva az emberi méltóságán, "a felnőtt gyerek köteles eltartani szüleit" (főleg ha rokkant - az új alkotmány szerint - és még lehetne sorolni. Akadálymentesítés (a fejekben is) alig létezik, hallottam már azt is, hogy "a nyomorék - ebben az esetben kerekesszékes - miért akar az utcára menni, miért akar közlekedni, vagy éppen miért megy színházba?". És ide tartozik az is hogy "miért akar dolgozni?"
Más országokban más a hozzáállás, fejlesztik a megváltozott munkaképességűt, "hasznos" tagja a társadalomnak...
Itthon meg azoktól az alapítványoktól, intézményektől elvonják a pénzt, akik segítenek. És érzem olyan szelet is, amely a rokkantakat lassan a kisebbségek és egyéb "másnak" ítélt csoportokba sorolja minden - remélhetőleg soha nem bekövetkező - következménnyel....

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés