FN Blog / HotelHandicap / Nyugaton a helyzet változatlan
Nyomtatás Betűméret
Nyugaton a helyzet változatlan 2011-08-01 00:01:57
Fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek támogatása, tőlünk nyugatra. Mire számíthat, egy megváltozott munkaképességű munkavállaló, ha Európa nyugati felében él. Mekkora a rehabilitációs kvóta?

 

BELGIUM:

A megváltozott munkaképességüket foglalkoztatókat, az állam 100%-ban támogatja a munkahely kialakításában, az illető utaztatását a lakhelye és a munkahelye között. A megváltozott munkaképességűek foglakoztatását, az állam 1 éven keresztül (bér és járulék) támogatás formájában, a munkáltatónak téríti meg!  Egyenlő munkáért egyenlő fizetést elv, vagyis hasonló munkakörben hasonló bérezést kaphatnak, mint az egészséges munkavállalók.

DÁNIA:

Az első jogszabály 1974-ben mondta ki, az esélyegyenlőséget a fogyatékkal élőknek biztosítani, az állam kötelezettsége! A munkaügyi minisztérium felelős az integrációért , a munkaerőpiacon.  A szociális ügyek minisztériuma felel a rehabilitációért és a védett munkahelyekért, és az oktatási minisztérium szervezi meg az oktatásukat! A rehabilitációs járadék terhére elszámolható, a célcsoport tagjainak képzése, toborzása.

NÉMETORSZÁG:

A szociális ellátásról szóló jogszabályok, már a lehető legkorábbi időpontban előírják, a megváltozott munkaképességűek képzését! A rehabilitációs hozzájárulásra azok a cégek kötelezettek, ahol a munkavállalói létszám meghaladja a 16 főt, és megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el a 6% -ot! Az ebből befolyó összeget, kötelezően a fogyatékkal élők képzésre, munkahelyteremtésére kell felhasználni. Ebből kell támogatni a cégeket, hogy saját maguk is képezzenek megváltozott munkaképességűeket!

 SPANYOLORSZÁG:

Az első rehabilitációs jogszabály 1982-ben készült.  A célja, hogy akit lehet azt a nyílt munkaerő piacon kell foglakoztatni, annak ott kell támogatással ezt lehetővé tenni, akit nem annak ellátása védett munkahelyeken kell, hogy megtörténjen. A rehabilitációs hozzájárulásra azok a cégek kötelezettek, ahol a munkavállalói létszám meghaladja a 50 főt, és megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el a 2% -ot! Továbbá Civil szervezetek esetében is előírja a 3%-ot a jogszabály. A cégek esetében, nem támogatással, hanem adókedvezményekkel támogatják a foglakoztatást. Az állami intézményekre is vonatkozik természetesen a  2%-os kvóta!

FRANCIAORSZÁG:

A rehabilitáció kialakítása esetén, vizsgálják, az illető személyes körülményeit, helyzetét is! A rehabilitációs hozzájárulásra azok a cégek kötelezettek, ahol a munkavállalói létszám meghaladja a 20 főt, és megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el a 6% -ot! HA valamely cég a munkahely átalakításra költ, akkor elegendő a kvóta felét teljesítenie.

 

IRORSZÁG:

Díjakkal segítik elő a megváltozott munkaképességűeket alkalmazó cégek promócióját.  A rehabilitációs hozzájárulás önkéntes, és ha az összes munkavállalói létszám 3%-a,nem megváltozott munkaképességű, akkor lehet önkéntesen fizetni!

OLASZORSZÁG:

Az állami és a privát szektor szereplői esetében, ha a munkavállalók létszáma meghaladja, a 35 fő (ebbe nincsenek beleértve az igazgatók, tanulók), akkor 15%-a, ennek megváltozott munkaképességű kell, hogy legyen. Ellenkező esetben rehabilitációs hozzájárulásra kötelezettek.  

(Nincs vége, folytatás következik!)


Cimkék:
10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés