FN Blog / HotelHandicap / A munkaképesség csökkenést vizsgáló gép
Nyomtatás Betűméret
A munkaképesség csökkenést vizsgáló gép 2011-09-05 00:32:24
Vajon milyen érzés lehet, golyókat rakosgatni, abban a tudatban, hogy elveszíthetjük a rokkantnyugdíjat? A megalázó vizsgálat, vajon megéri és átverhető a gép?

Sok megváltozott munkaképességű, nagyrészt rokkantnyugdíjast hívnak be orvosi felülvizsgáltra mostanában kishazánkban. Keresvén az indokot, hogy azt a hatalmas rokkantnyugdíjat / rehabilitációs járadékot se kelljen kifizetni a részükre! A vizsgálat elvégzésére beszereztek egy gépet, amely képes vizsgálni a megmaradt munkaképességet (állítólag). A gép egyes információk szerint, körülbelül 50 millió (!) Ft-be került. Maga a vizsgálat is érdekes, hiszen egyes munkafolyamatokból, reflexidőkből von le következtetéseket, és matematikai modellen bizonyítja be azt, ki a „szélhámos”. Persze sajnos ez a gép csak pillanatnyi állapotot vizsgál, amiből szerintem nem lehet levonni komoly következtetéseket. Hiszen nekünk, egészséges embereknek is vannak rossz és jó napjaink. Ettől még nem leszünk a rendszer potyautasai. Gyanítom, a gép nem vizsgálja azt, hogy az akadálymentes közlekedés mennyire megoldott. Azt sem vizsgálja, vajon milyen volt az utazás erre a vizsgálatra, és milyen „egyszerű volt bejutni a korházba, orvosi vizsgáltra a papírokért. Olvastam, hogy vizsgálja a monotonitástűrő képességet is, hát javasolnám, a gép tervezőjének próbálja ki, milyen órák hosszat a rendelőkben, korházakban a leletekre, felülvizsgálatokra várni. Szerintem ezt sajnos alapszintű képességükké vált, a fogyatékkal élő személyeknek. Szintén egy rövidfilmben láttam, hogy golyókat kell pakolgatni, ezen a gépen. Hát ezt leginkább ahhoz hasonlítanám, mint amikor a 30 000 Ft-os rokkantnyugdíjat, próbálják beosztani sorstársaink. Ehhez kell a képesség, nem a golyók rakosgatásához. Továbbá a vizsgálat egy értelmi fogyatékkal élő szintjén elemzi, a megváltozott munkaképességűeket, holott a fogyatékosság nem egyenlő a szellemi fogyatékosággal! Kár, hogy nem vizsgálja a gép, miért nincs több munkahely a megváltozott munkaképességűek részére, és miért nem alkalmaznak több fogyatékkal élő munkavállalót. Persze nem akarván gonoszkodni, de nem állhattam meg, az alábbi matematikai modell bemutatását. Ez pedig vegyük az 50 millió Ft-gép árát, és osszuk el a 30 000 Ft-os rokkantnyugdíj havi összegével, akkor megkapjuk, az 1667-et. Ezt tovább osztva a hónapom számával, 138-at a kapunk. Vagyis ennyi embernek lehetett volna segíteni egy éven keresztül, hogy kicsit többet kapjon. Állítólag több ilyen gépet is készülnek vásárolni….


Cimkék:
109 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

36. Nostradamus 2015-08-02 16:54:43
Nem ártana egy olyan gép sem amely a képviselők/miniszterek erkölcsi alkalmasságát vizsgálja, mert ugye Hitlert is megválasztották...
35. lacus 2011-11-21 20:36:06
II.Foku vizsgálaton voltam,kijött az egyik vizsgálóboxbol egy fehér köpenyes nő megkérdezte a melettelévötől hogy, "akkor mégis mennyi pénzvan magánál???". Szerintem nem buszjegyre gondolt!!!Nemmerik ténylegessen megbojgatni a korukt orvosokat,,miért????MERT NEMMARADNA EGY KORMÁNYSEGNYALOSE.A kormány is a gzdagokat élteti a szegényeket dögleszti, csak belledöglenek ök is....
34. Egy fogyatékkal élő akit már kiszanáltak. 2011-11-02 19:33:45
Sokan dolgoznának a leszázalékoltak közül de NINCS HOL!!
33. Egy édesanya 2011-09-26 19:04:55
Tisztelt Hozzászólók!
Több tiszteletet és megértést egymásnak!
30 évvel ezelőtt én sem úgy terveztem, hogy első gyermekem fogyatékkal fog születni. Megtörtént. A szomszédom fia 27 évesen agyvérzés következtében vált fogyatékkal élővé. Mások baleset, betegség miatt nem tudnak önállóan gondoskodni magukról változó életkorban. Azokkal is történhet hasonló eset, akik most felszólalnak a rokkantak ellen. Az a probléma, hogy azok miatt van a kollektív ellenszenv, akik pénzért vették a járandósukat. No itt kellene zéró toleranciát hírdetni!
32. őszapó 2011-09-11 10:39:25
A kormány nagy elánnal beharangozott hadjárata a valóban létezett és föltárt néhány visszaéléssel kapcsolatban rokkantosítási ügyekben, a dugába dőlt: a felülvizsgálatok nagy erőltetve is legfeljebb 5-10 % eredményt hoznak. A rokkantak, a romák, a munkanélküliek, a hajléktalanok, a nyugdíjasok, a szociálisan hátrányban lévők ügye is összefügg az oktatással, a munkahelyek számának és szerkezetének, az egész magyar társadalmi-gazdasági rendszer alakításával, amelyre ellenzéki pártként sem csupán jelszavakkal, lózungokkal, álprogramokkal kellene készülni, kormányzóként meg napi ötletelések (barinstorming) helyett is 50-100 éves tudományosan megalapozott jövőképekkel, programokkal, stratégiákkal kellene előre haladni, ahol a szakértők és nem a szagértők (azaz a pártlojalisták) diktálnának. Ha a rokkantsági ellátásnak annyira fontos eleme a rehabilitáció, akkor hogy-hogy nincs kiépítve ennek a rendszere? Mert hogy ez a rendszer is rokkant: a fizikai (egészségügyi) rehabilitáció még működik csak-csak valahogyan, DE messze hiányoznak a személyre szabott, az egyéni képességekre, adottságokra épülő programok, hogy ne csak a seprű- és kefekötés, a virágkertészet vagy a manikűrözés álljon választási lehetőségként - a saját költségén - a dolgozni akaró és ezért az át- és továbbképzést is vállaló előtt. Ehhez pedig intézmények kellenek, akik személyre szabottan megtanítják a rokkantakat, hogy ne csak a fizikai öngondoskodásra, de arra is, hogy ennél nagyobb hasznot is hajtsanak életük során. Az idő előre haladtával óriási előny az, hogy egyre kevesebb fizikai munkára van szükség és egyre több lehetőség van az otthon is elvégezhető szellemi munkára. Így például az a féllábas (valóban rokkant) könyvelő, aki ezen az úton is el lesz képes tartani magát és családját (természetes intézményi segítséggel, odafigyeléssel) talán maga fog önként odahatni, hogy lemondjon a jövedelme töredékét képező rokkantsági segélyről, hogy csak egy szélsőséges példát mondjunk. Ezen emberi, egyéni sorsokkal foglalkozó tanácsadó, útmutató, mentori és egyéb segítő feladatot ellátó intézmények haszna az állami költségvetésre is lényegesen nagyobb lenne, mint a fizikai alkalmasságot 50 millió kiadásért automatikájával vizsgáló berendezés.
31. megmondó 2011-09-09 21:42:06
Lacus. A Balcsinál még ma is - mi, magyarok - arrébb tesszük a törülközőnket, ha lehoznak rokkant gyerekeket fürdeni. Ez évek óta így van. Külföldön a tengerpartra viszik őket, a kutya sem figyel - jó értelemben véve - rájuk. Nem mutogat senki, nem mennek arréb, mi több, a lasztit is visszadobják nekik. Amig nem jutunk el ide, addig mit várunk?!
    1 2 3 4 5 6    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés