FN Blog / HotelHandicap / A munkaképesség csökkenést vizsgáló gép
Nyomtatás Betűméret
A munkaképesség csökkenést vizsgáló gép 2011-09-05 00:32:24
Vajon milyen érzés lehet, golyókat rakosgatni, abban a tudatban, hogy elveszíthetjük a rokkantnyugdíjat? A megalázó vizsgálat, vajon megéri és átverhető a gép?

Sok megváltozott munkaképességű, nagyrészt rokkantnyugdíjast hívnak be orvosi felülvizsgáltra mostanában kishazánkban. Keresvén az indokot, hogy azt a hatalmas rokkantnyugdíjat / rehabilitációs járadékot se kelljen kifizetni a részükre! A vizsgálat elvégzésére beszereztek egy gépet, amely képes vizsgálni a megmaradt munkaképességet (állítólag). A gép egyes információk szerint, körülbelül 50 millió (!) Ft-be került. Maga a vizsgálat is érdekes, hiszen egyes munkafolyamatokból, reflexidőkből von le következtetéseket, és matematikai modellen bizonyítja be azt, ki a „szélhámos”. Persze sajnos ez a gép csak pillanatnyi állapotot vizsgál, amiből szerintem nem lehet levonni komoly következtetéseket. Hiszen nekünk, egészséges embereknek is vannak rossz és jó napjaink. Ettől még nem leszünk a rendszer potyautasai. Gyanítom, a gép nem vizsgálja azt, hogy az akadálymentes közlekedés mennyire megoldott. Azt sem vizsgálja, vajon milyen volt az utazás erre a vizsgálatra, és milyen „egyszerű volt bejutni a korházba, orvosi vizsgáltra a papírokért. Olvastam, hogy vizsgálja a monotonitástűrő képességet is, hát javasolnám, a gép tervezőjének próbálja ki, milyen órák hosszat a rendelőkben, korházakban a leletekre, felülvizsgálatokra várni. Szerintem ezt sajnos alapszintű képességükké vált, a fogyatékkal élő személyeknek. Szintén egy rövidfilmben láttam, hogy golyókat kell pakolgatni, ezen a gépen. Hát ezt leginkább ahhoz hasonlítanám, mint amikor a 30 000 Ft-os rokkantnyugdíjat, próbálják beosztani sorstársaink. Ehhez kell a képesség, nem a golyók rakosgatásához. Továbbá a vizsgálat egy értelmi fogyatékkal élő szintjén elemzi, a megváltozott munkaképességűeket, holott a fogyatékosság nem egyenlő a szellemi fogyatékosággal! Kár, hogy nem vizsgálja a gép, miért nincs több munkahely a megváltozott munkaképességűek részére, és miért nem alkalmaznak több fogyatékkal élő munkavállalót. Persze nem akarván gonoszkodni, de nem állhattam meg, az alábbi matematikai modell bemutatását. Ez pedig vegyük az 50 millió Ft-gép árát, és osszuk el a 30 000 Ft-os rokkantnyugdíj havi összegével, akkor megkapjuk, az 1667-et. Ezt tovább osztva a hónapom számával, 138-at a kapunk. Vagyis ennyi embernek lehetett volna segíteni egy éven keresztül, hogy kicsit többet kapjon. Állítólag több ilyen gépet is készülnek vásárolni….


Cimkék:
109 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

30. megmondó 2011-09-09 21:38:49
Úgy emlékszem, jó pár évvel ez előtt behívtak rendszeresen vizsgálatra egy lábát vesztett rokkantat. Szegény már azt mondta, jár ő évente kétszer is, ha ettől kinőne a lába! Akkor tragikomikus volt az eset. Ma? Ugyanott vagyunk.
29. nyugdijas 2011-09-09 15:25:13
Sajnos,akik tenyleg betegek megalazzak oket,a keves rokkant penzzel,es most meg ujbol vizsgaljak oket.Meg a fiataloknak sincs munkajuk,hol talalnanak maguknak az 50 ev koruliek?Sajnos
ismerek olyan leszazalekolt emberkeket,akik kint elnek kulfoldon.Kapjak itt a rokkant penzuket,kint meg 7 napbol 7 napot
kemenyen dolgoznak.Hol itt az igazsag?
28. nyikezsu 2011-09-09 14:56:32
Egy gép soha nem tudja megítélni egy ember megmaradt vagy elveszített képességeit, munkaképességét.Az orvos sem aki 5 perc alatt tárgyként viszgálja és ezen vizsgálat alatt még egy ráerőltetett elvárásnak is meg akar felelni. Csökkenteni kell a rokkantak számát. Nem a rokkantak számát kell csökkenteni, azt kell tisztázni és szabályozni, hogy ebben az országban milyen állapotokban, milyen életkörülmények között jár valakinek bármilyen juttatás.A munkát végzőnek tisztességes munkabér, az életet végigdolgózónak tisztességes nyugdíj, a keresőképtelennek tisztességes táppénz és aki a munkaképességét elveszítette vagy súlyos betegség miatt születése óta sem volt képes dolgozni,annak megfelelő járadék. Természetesen ezzel egy időben az is tisztázandó,hogy aki tud dolgozni, de soha nem tette annak az jár, amit ennek az országnak a közös asztalára letett.Semmi! Most felmondanak egy hallgatólagos társadalmi megegyezést, a rendszerváltéáskor mindenkit rokkantosítottak, hogy ne legyen munkanélküliség. Most ezt a megegyezést felbontják,anélkül,hogy erről társadalmi egyeztetés történt volna.Vámosi Nagy Szabolcs tegnap este azt nyilatkozta, hogy ebben az országban rossz az adófizetési morál,mert a magyarok nem érzik, hogy a közöbe kell fizetni. Rosszul látja, érezzük, de ha nekem kötelező adót fizetnem, akkor jogom van beleszólni abba, hogy ezt az adót mire költik, és az ellenőrzéshez is van jogom. Mi az adónkat az egészségügyre, az oktatásra,a lakhelyünk óvodáira,bölcsödéire,tereire,útjaira és művelődési intézményekre fizetjük,és arra, hogy a társadalom azon tagjai akik saját hibájukon kívül bajba kerülnek,megrokkannak,megfelelő, emberi ellátást kapjanak.Minden egyébre elköltött forintot igazságtalannak tartunk és ezért nem is akarunk tisztességesen adót fizetni.Új társadalmi megegyezésre van szükség, mert jelenleg anómia van, és ez ennek az országnak a helyzetét tovább rontja.
27. ditke 2011-09-09 12:09:27
én pár honapja kaptammeg a rokkantnyugdijamat nemsokáigfog tartani,jövedelmem már 5éve nem volt mert nemtudtam dolgozni meg betegen nemiskelletem sehová.Ugy látom az utolso remégyem aKORMÁNY is elfordult tölem nem csak a jóisten! 55éves vagyok még akarom élvezni az életet,
26. Lacus 2011-09-09 11:24:09
Objektív!
Elméletben igazad van! De..... Hogy tegyen be az az ember a közösbe, aki aránylag fiatalon kerül ilyen helyzetbe? Az ne menjen a boltba kenyérért? Egy társadalom az nem csak egészségesekből áll. És jó fokmérő, hogy az a társadalom hogy bánik azokkal, akik az elesettjei. A Gép sose fog mérlegelni. Segíteni kell ezeket az embereket. Igen, megnézni, hol tudunk segíteni, és azt is, hogy valamit tud-e a beteg csinálni. Én fizikai munkát végeztem, gerincem műtötték, a csipőm ez elött van,de a szívemre csak két gyógyszer kell :-)) De megsértődnék, ha valaki azt mondja, hogy semmire se vagyok képes. Igen is képes vagyok!!! Csak lehetőséget kérek. És a 27 ezret szívesen vissza adom......
25. anyuka 2011-09-09 08:36:08
Sajnos ez van akármit csinálunk!Én ápolom a beteg gyerekemet akinek az állapota végleges és mindíg végig kell járni ezt a fájdalmas huza vonát de ez a kutyát nem érdekli 30-ezer forint tessék ennyi és kész!De hónap közepefelé mi van?32-éves a gyerekem én tudom mi a fájdalom és szégyelje magát a kormány!!!!!!!!Nekik kellene ennyi pénzt adni nem tudom mit szólnának hozzá!Egyedűl nevelem a gyerekeimet mert van egy közép iskolás is de segély az nem járt mert kéni lehet de nem jár!Ezen kellene gondolkozni kedves képviselők meg akik hozzák ezeket a törvényeket!Miért kell a tényleg beteg embereket sanyargatni?Szomorú!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés