FN Blog / HotelHandicap / A munkaképesség csökkenést vizsgáló gép
Nyomtatás Betűméret
A munkaképesség csökkenést vizsgáló gép 2011-09-05 00:32:24
Vajon milyen érzés lehet, golyókat rakosgatni, abban a tudatban, hogy elveszíthetjük a rokkantnyugdíjat? A megalázó vizsgálat, vajon megéri és átverhető a gép?

Sok megváltozott munkaképességű, nagyrészt rokkantnyugdíjast hívnak be orvosi felülvizsgáltra mostanában kishazánkban. Keresvén az indokot, hogy azt a hatalmas rokkantnyugdíjat / rehabilitációs járadékot se kelljen kifizetni a részükre! A vizsgálat elvégzésére beszereztek egy gépet, amely képes vizsgálni a megmaradt munkaképességet (állítólag). A gép egyes információk szerint, körülbelül 50 millió (!) Ft-be került. Maga a vizsgálat is érdekes, hiszen egyes munkafolyamatokból, reflexidőkből von le következtetéseket, és matematikai modellen bizonyítja be azt, ki a „szélhámos”. Persze sajnos ez a gép csak pillanatnyi állapotot vizsgál, amiből szerintem nem lehet levonni komoly következtetéseket. Hiszen nekünk, egészséges embereknek is vannak rossz és jó napjaink. Ettől még nem leszünk a rendszer potyautasai. Gyanítom, a gép nem vizsgálja azt, hogy az akadálymentes közlekedés mennyire megoldott. Azt sem vizsgálja, vajon milyen volt az utazás erre a vizsgálatra, és milyen „egyszerű volt bejutni a korházba, orvosi vizsgáltra a papírokért. Olvastam, hogy vizsgálja a monotonitástűrő képességet is, hát javasolnám, a gép tervezőjének próbálja ki, milyen órák hosszat a rendelőkben, korházakban a leletekre, felülvizsgálatokra várni. Szerintem ezt sajnos alapszintű képességükké vált, a fogyatékkal élő személyeknek. Szintén egy rövidfilmben láttam, hogy golyókat kell pakolgatni, ezen a gépen. Hát ezt leginkább ahhoz hasonlítanám, mint amikor a 30 000 Ft-os rokkantnyugdíjat, próbálják beosztani sorstársaink. Ehhez kell a képesség, nem a golyók rakosgatásához. Továbbá a vizsgálat egy értelmi fogyatékkal élő szintjén elemzi, a megváltozott munkaképességűeket, holott a fogyatékosság nem egyenlő a szellemi fogyatékosággal! Kár, hogy nem vizsgálja a gép, miért nincs több munkahely a megváltozott munkaképességűek részére, és miért nem alkalmaznak több fogyatékkal élő munkavállalót. Persze nem akarván gonoszkodni, de nem állhattam meg, az alábbi matematikai modell bemutatását. Ez pedig vegyük az 50 millió Ft-gép árát, és osszuk el a 30 000 Ft-os rokkantnyugdíj havi összegével, akkor megkapjuk, az 1667-et. Ezt tovább osztva a hónapom számával, 138-at a kapunk. Vagyis ennyi embernek lehetett volna segíteni egy éven keresztül, hogy kicsit többet kapjon. Állítólag több ilyen gépet is készülnek vásárolni….


Cimkék:
109 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Maniszej 2011-09-05 16:14:47
Nem panasz! 24 tabletta,5 injekció a napi adagom, ha nem vagyok ,,beteg" ill. csak az alapbetegségeim vannak és nincs pl. egy bacteriális fertőzésem. Fiatalos, csinos, dekoratív nő vagyok /mások szerint/ Senki nem tudja, milyen komoly erőfeszítés nap mint nap ezt a látszatot fenntartani. Ha ,,botra"szorulok inkább otthon maradok, mert szégyellem. Saját magamnak munkahelyet teremtettem, mert a betegségeim miatt nem kellek, vannak egészségesek! Igazuk van! De a sok hiányzás miatt a vállalkozásomból alig van bevétel. Persze adózok, járulékot fizetek és mégis megszűnik a csökkent munkaképességem? Majd megyek közmunkára betegen? Vagy ki fog eltartani? Vajon miért jobb a romákat ,,felzárkóztatni" vállalkozássegítő támogatásokkal, járulék könnyítéssel, mint a beteg de valamennyire dolgozni tudó és akaró személyeknek pl. járulék könnyítési lehetőséget adni?
5. mokány 2011-09-05 16:07:29
Jónapot mindenkinek
Frissen mütőtt örök sztomás beteg vagyok a dokik azt mondták 1-2 év a rehebilitáció mire teljessen rendbe jővők.A körzeti doki nyiltan megmondta ne számitsak rokkant nyugdíjra mert sztomásnak nem jár akó dögöljek éhen?
4. urban lajosné 2011-09-05 10:39:49
még 30000 sincs amit adnak befizeted a villanyt, gázt, és nem tudsz létezni.Arra megy ki a játék, hogy az emberek dögöljenek meg, ugy munkában, mint éhen!
3. Volár Ferenc 2011-09-05 10:28:33
Sajnos még az orvosi bizottság elött sem ember számba veszik az embert.Lekezelő stilúsban nem is foglalkoznak azzal milyen felsöbbszintü vizsgálatokon ment át diagnosztizálva betegségét. Egyszerüen nem is olvasnak még bele sem közömbös nekik az amberi élet
2. Annamari 2011-09-05 09:32:49
Itt most nem arról van szó, hogy mindenki aki rokkant munkához jusson,olyanhoz amit képességei szerint tud végezni, csökkentett munkaidőben időben, hiszen beteg. Hanem beteg embereket kényszerítenek gúzsba kötve zsákban táncolni, az egészségesek táncversenyén, ráadásul még a szép kivitelezésért is eleve kevesebb pontot kap.De a követelmény az ugyanaz, így nyerjetek ha tudtok. A társadalom számára ez üzenet, dolgozz vagy dögölj meg.Mindenki sorra kerül. Ha egy közgazdász párhuzamba állítja a saját munkáját, és egy nővérét, mondva nem a sok munka számít, hanem a hozzáadott érték!-Nem kívánom hogy megélje azt amikor saját tapasztalatán szűri le, hogy az emberséget nem lehet pénzzel mérni.
1. Welcker Brigi 2011-09-05 06:52:01
Nagyon jó az észrevétel! Megalázó és az emberi méltóságot semmibe vételének a csúcsa, ilyen módon kivizsgálni, hogy "csaló"-e valaki. Az egész felfogás rossz, hiszen sok megváltozott munkaképességű ember szívesen dolgozná - HA LENNE HOL ÉS MIT!!!! Egy olyan országban, ahol sok fiatal és egészséges és képzett ember nem talál munkát, mélységesen cinikus arról beszélni, hogy "mennyit termelnének" ha "vissza lennének terelve a munkaerő piacra"! Megjegyzem: "terelni" birkákat szoktak, nem embereket! A gép nem tud egyénileg bírálni, és még a látszólag "egyforma" munkahely is(mondjuk pl. egy titkárnői állás) munkáltatótól függően állítja fel a követelményeket...
De hát ebben az országban az EMBER nem számít, a ROKKANT még annál is kevesebbet - sajnos....
« Előző 6    3 4 5 6    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés