FN Blog / HotelHandicap / Vajon társadalomtudatos nemzet vagyunk?
Nyomtatás Betűméret
Vajon társadalomtudatos nemzet vagyunk? 2011-09-11 23:19:06
Mennyire toleránsak vagyunk, ha látunk egy fogyatékkal élőt? Mit teszünk, és mit nem teszünk meg! Elfogadás, esélyegyenlőség a mindennapok tükrében.

 

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém találkozni, az egyik nagy élelmiszerlánc  HR vezetőjével. A téma természetesen a megváltozott munkaképességűek alkalmazása volt. Büszkén mesélte, hogy náluk nem vesznek igénybe bér és járuléktámogatást, a foglakoztatásukhoz. Ahogy Ő fogalmazott, ez egy multinak kutyakötelessége! Megkérdeztem tőle, vajon a vásárlók, hogyan fogadják ezeket az embereket? Válaszul elmesélte az alábbi rövid történetet. Az Egyesült Királyságban nagy hagyomány van annak, hogy a fogyatékkal élő embereket segítsék. Ennek egyik jó példája a karácsonyi bevásárláskor, a pénztáros mellett dolgozik egy fogyatékkal élő ember. Neki a feladata az, hogy a portékát segíti belerakni a zacskóba. Ezért a cég részükre tud fizetni egy komolyabb összeget, segítve a karácsonyi ünnep méltó megünneplését és a tél viszontagságainak leküzdését. Maga a példa is szívet melengető, és jó látni a segítség néha milyen apró dolgokból is kiindulhat. Ezen az ötleten fellelkesülve az itthoni vezetők is lehatározták, megpróbálják ezt kicsin hazánkban. Hiszen állítólag mi Magyarok elfogadó nemzet lennénk! Szerződést is kötöttek, az egyik értelmi sérültekkel foglalkozó alapítvánnyal, aki nehéz helyzetben volt akkoriban (persze ez mostanság sincs másképpen)! Megérkeztek a fiatalok, és munkába álltak a pénztárok mögött, nagy örömmel kedvesen mosolyogva! Mondanom sem kell, az akciót, egy nap után le kellett állítani azonnal. A vásárlók legnagyobb része, nem engedte, hogy hozzá nyúljanak az áruhoz. A legtöbben még az is mondták, isten ments, még valamit elkapunk tőlük! Volt olyan, aki szinte kitépte a zacskót, a segítő kezéből, mert nehogy már rá csurgassa a nyálát. A tanulság „sokkoló” volt, arról nem is beszélve, hogy mekkora kárt okoztak ezek a kijelentések! Olyan embereknek, akik semmi rosszat nem tettek, és több jóság van bennük, mint bennünk, hétköznapi emberekben. Sajnos, ami működik külföldön, az nálunk általában nem! De mit is várunk magunktól! Hiszen ezt nem lehet kormányzatokra és politikai rendszerekre ráfogni! Ez nem más, mint a tömény emberi butaság, mely alapja az, hogy máig semmit nem tudunk ezekről az emberekről! Talán ideje lenne, ez is elgondolkozni…     


Cimkék:
10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Marika Ferenczné 2011-09-12 18:34:52
Sajnos érintett vagyok a témában közvetve! A mi országunkban a sérült embereket és az öregeket páriáknak nézik! Tisztelet a kivételeknek!Közlekedni,üzletbe v patikába bejutni lehetetlen!Némely ember bunkó viselkedése ,undora arc pirító!Emberek mindenkinek áll a zászló!Ma így a holnapot nem tudjuk!Mindenkinek jó egészséget kívánok,hogy ne élje át amit a sérült emberek nap mint nap meg élnek!!!!
1. Iván Tamásné 2011-09-12 08:12:28
Sokmindehez még nem nőttünk fel.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés