FN Blog / HotelHandicap / Garantált bérminimum, vajon lesz a fogyatékkal ...
Nyomtatás Betűméret
Garantált bérminimum, vajon lesz a fogyatékkal élő munkavállalóknak is? 2011-09-25 21:02:40
Azért van amiben elsők vagyunk! A tervezett intézkedések között szerepel az áfa 25-ről 27 százalékra való emelése. Vajon nem e lehetnénk abban elsők, hogy a fogyatékkal élők részére is garantáljuk, a megélhetéshez szükséges valós bérminimumot?

Sokadszor olvasom a napokban a minimálbért (bérminimum) emelésének a tényét. Azonban hajlamosak vagyunk arról elfeledkezni, hogy a megváltozott munkaképességű (fogyatékkal élő) munkavállalók részére, ez nem releváns. Persze hagy oszlassak el egy tévhitet, ezek az emberek nagy része nem otthon ül kényelmesen, és azon fáradozik, hogyan károsítsa meg az államot.  Pedig milyen jól is hangzana, hogy gondtalan életüket élik, az állítólag „jogosulatlan” rokkantnyugdíjból. Persze ha, abból a 27.000 forintból lehet ilyet csinálni? Alapvetően sokan szeretnének dolgozni, de ez nem is olyan könnyű, a mai világban. Arról nem is beszélve, ha netán dolgoznak, és ezt bevallják az orvosi felülvizsgálat esetén, akkor csodás gyógyulás történik, és egészségessé válnak (papíron), pillanatok alatt. De, hogy ne legyen olyan egyszerű, azért vannak adminisztrációs fékek a rendszerben. Egyik ilyen a kereseti korlát, amelynek átlépése esetén rögtön ugrik a rokkantnyugdíj (már ameddig ezt így hívják). Elég egy figyelmetlen könyvelő a cégnél, és kész a baj! Nem egy kétségbeesett levelet kaptam, amikor valaki plusz 150 Ft miatt vesztette el a rokkantnyugdíjat. Mivel a jogszabály világosan határoz, és a méltányosság, mint lehetőség kimaradt, gyakoriak az ilyen tragédiák.  Tragédia, még akkor is ha nem nevezzük nevén a helyzetet. Hiszen ebből gyógykezelést, rehabilitációt, gyógyszereket kellene finanszírozni. Továbbá nem várható el, hogy mindenki tisztában legyen napra pontosan, az aktuális jogszabályi változásokkal és kereseti korlátokkal. Sokszor előfordult, hogy több diplomás nyelveket beszélő rokkantnyugdíjas, messze a minimálbér alatt dolgozott, abbeli félelméből, hogy ne veszítse el a rokkantnyugdíját, egy rossz kalkuláció miatt. Sokan fel vannak háborodva, ha meghallják, hogy egy fogyatékkal élő a rokkantnyugdíja mellett (már ha olyan szerencsés), keres 60-70.000 Forintot havonta. De azt nem látják, mikor elmegy a patikába a gyógyszereket kiváltani, vagy kénytelen egy személyi segítőre költeni, mert nincs senki a családban. A korházi kezelésekről nem is beszélve, ami esetükben eléggé gyakori. Ez is igen csak megterheli azt a hatalmas bevételt,még akkor is, ha ingyenes (állítólag) az egészségügy. Sokszor hallom kritikaként, miért járnak autóval a mozgássérültek? Hiszen a tömegközlekedés jóval olcsóbb! Ismét egy tévhit, javasolnám, próbáljon meg kerekesszékkel bejutni rendszeresen a munkahelyére! Egy ilyen utazás után megértené, miért kell az autót használniuk!

Végezetül célszerű lenne bevezetni egy olyan bérminimumot, a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak, ahol figyelembe vennék, a szociális körülményeket, iskolai végzettséget is. Nem büntetni kellene, hanem igazságosan, pontosan kiszámolva elosztani.


Cimkék:
24 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. IQ 2011-09-28 19:33:14
Attól, hogy felülvizsgálják, még nem kerül elő a nevelt lányom lumpen, munkakerülő szülei által elívott esze...
Oszt alkalmas lesz agyilag-sebességileg más munkára, mint amit a szakemberek a fogyatékos otthoni foglalkoztatóban rájuk bíznak.:((
Ahova naponta 35 km-t buszozik + ugyanennyit haza..közben 6 órás munka..:)) és örülök, hogy van,+ nem szokik le a munkáról.::))
4. marci 2011-09-28 12:38:37
Az orvosok is hibásak,mert a sok beteg embert kidobták a rokkant nyugdíjból parancsra.De ha netán kórházba kerülsz,tartják a markukat a jattért.Ez egy szemét társadalmi rendszer amit a politikai elit épített saját magának.Nekik a 750ezres fizetés az jár. Remélem gyógyszerre költik.
3. Mani66 2011-09-28 11:09:15
49.890 Ft/hó rokkant nyugdíj, ebből alapbetegségekre a gyógyszer, most áremelés előtt: 24.900.Ft ha beugrik még egy bacteriális fertőzés+antibiotikumos kezelés: 6000.Ft.Összesen:30.900Ft. Marad 10ezer forint, ami a élethez szükséges 3 fajta diéta élelmiszereit nem fedezi!!! Hát hogy a csudába ne kellene valami munkát/bért mellé keresni? 4-6 órában fillérekért. Na ezt irigyelje a NAV és a Kormány!
2. Szlalom 2011-09-27 13:45:56
A "szebb jövő" Orbán szlogen helyett, egy Fideszes diktatúra van az országban. Az államkassza feltöltése ürügyén, mindent a néppel fizettet meg,Félresöprik a beteg, mozgássérült, fogyatékkal élő embereket, nincs náluk helye az olyan polgárnak,akinek "csak" egy lába van, vagy Úristen beteg.AZ "orvosok"nem látnak az országban olyan beteget akit lelehetne százalékolni,még ha nincs lába, akkor is évente bizottság elé kell mennie, valószínű, azért hogy még nem nőtt ki.Szégyellem hogy ebben az országban, ilyen orbanista csöcselék, szó nélkül kormányozhat. Bár a Magyarnál nincs birkább nép!!!!
1. lényeglátó 2011-09-26 05:43:32
Éljen a kormány!(mint Rákosi, anno) rokkant nyugdíjból + Meggyesi haver féle kindertojás gyártásból! Kit is támogatunk? A rokkantakat, vagy a nagyváradi pláza építő havert, tulajdonost! Mért kell neki, állami támogatást lefölözni, kisnyugdíjas, korengedményes rendőröket tulajdonos igazgatóként fizetni? Pincértől lefele, mert "szolgálatkész"

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés