FN Blog / HotelHandicap / Hol vannak a hátrányos helyzetűek mikro-hitelei...
Nyomtatás Betűméret
Hol vannak a hátrányos helyzetűek mikro-hitelei? 2011-10-06 17:41:50
Vajon mi történt, a fogyatékkal élők vállalkozóvá válását segítő európai uniós forrásokkal? Hova lettek a beígért milliók? Egy marketing ízű történet, happy end nélkül.

Az európai unió „Progress” programja, egyik sajtótájékoztatóján vettem rész pár éve. Itt jelentették be, hogy a fogyatékkal élő embertársaink vállalkozóvá válását segítő, mikro-hitelprogram indul. Magát a programot több képviselőnk is támogatta, köztük volt Dr. Göncz Kinga is. Ha jól emlékszem, ez még a választások előtt volt, mintegy fél évvel. A program lényeg, hogy segítse a hátrányos helyzetűek/ fogyatékkal élők vállalkozó kedvét, önálló vállalkozások indítását.  Maga az elgondolás nagyon pozitívnak tűnt, hiszen nem egy szokványos hitelről volt szó. A hitel mögött az, EKB állt volna, és olyan bankokkal szerződött volna le, az unió tagjai közül, akiknek jelentős volt a CSR (Cégek Társadalmi Felelősségvállalása) tevékenysége.  Akkoriban állítólag el is indult a versengés a hazai bankok között, a folyósításért! A szerződött bankoknak, pedig nem csak annyi lett volna a dolguk, hogy adják a hitelt, hanem kötelesek lettek volna segíteni az üzleti terv előkészítésében, és az utókövetésben is. A hitel összege 6-7 millió forint között lett volna. Olyan vállalkozások, vállalkozók vehették volna igénybe, ahol a munkavállalók létszáma nem haladja meg a 6 főt. Maga a hitel nagyon kedvező kamatozású és futamidejű lett volna. Persze nagy kérdés, hogy vajon hányan vették volna igénybe? Továbbá, véleményem szerint célszerű lett volna, valamilyen képzést is kapcsolni, magához a programhoz. Hiszen nem minden fogyatékkal élő ember születik vállalkozói szemlélettel és tudással. Maga az elgondolás még szimpatikus is lett volna, hiszen végre a bankok is, tesznek valami kézzel foghatót, ezen emberek boldogulásáért. Most kéne következni annak a résznek, ahol elmesélek, néhány jó példát, vagy elmondok tapasztalatokat, véleményeket. Sajnos ilyen nincs! Az elmúlt pár évben, nem hallottam semmi hírt, a fent említett programról, sem itthon sem külföldön. Erős a gyanúm, hogy egy marketingfogást láthattunk ismételten Brüsszelből! Ha valaki esetleg be tudna számolni arról, hogy ebben részt vett, azt örömmel megosztanám Önökkel! Addig is maradnak a kétségek, a támogatások hatékonyságát illetően!               


Cimkék:
6 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. kecskés ferencné 2012-09-02 19:33:41
nem értem hogy mért nem lehet hitel felvenni mivel hogy én is hallás sérült fogyatékos vagyok , fogyatékossági segély kapok az 18500 ft pluszba meg dolgozom 4 orában az 32000ftot kapott és én is probáltam hitel és ez nem adnak . A bankok semmit nem tudnak az egészröl semmit elég szomoru de a magas összegröl az tudnak .
1. József 2011-10-28 08:04:59
Hol?Sehol.Tulajdonképp a bankok nem tudnak az egészről semmit!Érdeklődtem,de ők még nem halottak erről.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés