FN Blog / HotelHandicap / Mihez van jogom, mint munkavállaló?
Nyomtatás Betűméret
Mihez van jogom, mint munkavállaló? 2011-10-11 15:06:08
Állásinterjú, munkavállalás megváltozott munkaképességűeknek! Mihez van jogom és mire kell figyelnem, az állásinterjún. Tanácsok javaslatok, tanuljunk mások hibáiból...

Az állásinterjú nem könnyű műfaj senki számára sem. Főleg akkor, ha a jelentkező fogyatékkal élő (megváltozott munkaképességű) személy. Köztudott, hogy nekik jóval nehezebb állást találni, mint egészséges társainknak. Maga az interjú is más, hiszen olyan adatokat kell megosztanunk, melyek személyesek, egészségi állapotunkról szólnak. Nem árt tudni, hogy ezek az adatok személyes adatok, szenzitív adatok. Mivel az állásinterjún ezeket be kell mutatni, érdemes ezek kezeléséről meggyőződni és átadásokkor ezekről átvételi elismervényt kérni. Hasznos feltüntetni, ki az aki kizárólagosan használhatja ezeket a dokumentumokat, és mi a teendő akkor, ha nem ránk esne a munkáltató választása. Sokan panaszkodtak, hogy a munkáltató nem volt hajlandó, ilyen nyilatkozatot adni, elzárkózott ettől. Az ilyen munkáltatót, tanácsos elkerülni, hiszen nem valószínű, hogy a munkaszerződés megkötése után sok jóra számíthatunk. Arról nem is beszélve, hogy számára ezt, a 1992. évi LXIII. törvény (adatvédelmi törvény, Avtv.) írja elő! Ha ezen túljutottunk, és a munkaszerződésre megkötésre készülünk, célszerű megérdeklődni, esetlegesen igénybe vesznek e utánunk valamilyen támogatási formát, és a próbaidő meddig tart? Olyan, hogy próbanap, vagy jöjjön be és meglátjuk nincsen! Erre érdemes figyelni, hiszen ha esetleg egy „munkaügyi” ellenőrzésbe belefutunk, a büntetés mellett a rokkantnyugdíj, járadék is ugorhat. Erre van a próbaidő intézménye, ha valaki ezen akar spórolni, ott valószínű a fizetése sem annyi lesz, mint ami a papíron. Ha a munkaszerződés megkötésre került, figyeljünk arra, hogy a munkaköri leírást is megkapjuk! Hiszen bármely probléma esetén, ez fontos lehet számunkra. Ha esetleg ezt nem kapnánk meg, írásban jelezzük ez a munkáltatói jogok gyakorlója felé. Ezek azért fontosak, mert bármely jogvita esetén felhasználhatóak lesznek. Szintén fontos dolog a jelenléti ív, melynek vezetése a munkáltató kötelezettsége. Ezt mindig az adott napon a munka kezdetekor és befejeztével kell kitölteni. Utólagos aláírása, a munkáltató „trükközését” feltételezi, arról nem is beszélve, ezek meghamisítása (hiszen ezek alapján történik a fizetések számfejtése) jogszabályok megsértését és akár okirat hamisítást is jelenthet. Az utóbbinak pedig már Büntető Törvénykönyvi relevanciája is van, ezért ebben semmilyen módon ne vegyünk részt! Sok helyen elterjedt forma, a bér és járuléktámogatás igénybevétele esetén, hogy a munkáltatónak, a fizetés egy bizonyos részét vissza kell „osztani”, ha szeretne dolgozni! Ilyen munkáltatót is célszerű elkerülni, még akkor is, ha nincs más lehetőség, hiszen ez jogellenes magatartás!

Remélem a fentiekkel segíthettem abban, hogy kicsit tájékozottabban menjünk el az interjúra és kössük meg a munkaszerződést!

 


Cimkék:
4 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. annamari 2011-10-11 17:24:29
Elképesztőnek találom, hogy egészségügyi adatok,közkézen forogjanak, ez visszaéléshez vezet, valamint a közösségbe való integrálódás nehezebb.Még nem találkoztam olyan munkahellyel ahol ne szivárgott volna ki valamilyen információ, és ez a megváltozott munkaképességű dolgozót 2X-s hátrányba hozza. Hiszen ő nem rendelkezik a munkatársai és főnökei ilyen tárgyú adataival.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Lehet kicsit más? A hotel, ahol minden vendég egyformán kedves, a gondoskodás öt csillagos és ahol a munkavállalóknak van szükségük akadálymentesítésre.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - HotelHandicap

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés